Dyr andesteg: Dansker skal betale 45.000 kroner for at skyde and i New Zealand


Arkivfoto


En ung dansker er blevet idømt en kæmpebøde, efter at han ved en fejl kom til at dræbe en udryddelsestruet and i New Zealand.

Ifølge mediet New Zealand Herald var den 24-årige studerende på en tre måneder lang jagtrejse, da han begik den fatale brøler.

Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

Med et enkelt skud gennem brystet tog han livet en sjælden whio-and.

Torsdag fastsatte en domstol – Christchurch District Court – bøden til 10.000 newzealandske dollar. Det svarer til cirka 45.000 danske kroner.

Under sagen er det kommet frem, at den 24-årige sammen med en gruppe andre danske mænd var fløjet til et øde bjergområde. Her tilbragte de en uge med at jage gemser – en slags gedelignende antiloper.

Efter nogle dages vellykket jagt fik den unge dansker om aftenen 9. marts øje på en and, der var landet i nærheden. Han tog sigte og skød. Dyret døde på stedet.

Kort efter ankom to andre jægere til stedet, hvor de fandt danskeren og det døde dyr. De besluttede sig for at melde ham til myndighederne.

Under en afhøring fortalte gerningsmanden ifølge New Zealand Herald, at han havde skudt anden, “fordi han var en stor idiot og hjernedød”.

I torsdagens retsmøde var den 24-årige da også mødt op for at tilstå.

Forsvarsadvokat Richard Maze understregede under sin procedure, at hans klient er en erfaren jæger, og at forseelsen bundede i manglende research. Ifølge advokaten troede danskeren, at der var tale om en normal gråand. Han anede ikke, hvad en whio-and er.

Det så anklageren dog ikke som en formildende omstændighed. I retten insisterede hun på vigtigheden af, at jægere identificerer deres mål, inden de skyder.

Whio-anden optræder på den newzealandske 10-dollar-seddel, og man frygter, at dyret vil uddø. Det vurderes, at der blot er mellem 2500 og 3000 af arten tilbage i landet.

Den uheldige dansker vender efter planen hjem til Danmark på tirsdag.

/ritzau/