Sigtet for plan om skoleangreb: Danmark er også mit land


Arkivfoto

Politiets mistanke mod en 24-årig mand fra Aarhus om hans påståede planer om at angribe to sjællandske skoler med bomber er både absurd og helt uden grund.

Det fastslog han onsdag i et retsmøde i Holbæk, efter at en dommer havde valgt at forlænge hans varetægtsfængsling med fire uger i den såkaldte Kundbysag.

- Jeg vil bare sige, at hvis I overhovedet finder noget med de anklager, så er jeg villig til at tage fuld tid. Jeg tager gerne 16 år, sagde han og forklarede, hvorfor beskyldningen forekommer ham så uvirkelig.

- Danmark er ikke kun jeres land, det er også mit land. Jeg kunne aldrig finde på at gøre skade på landet. Hvis der er nogen beviser på, at jeg er skyldig, så tager jeg gerne fuld tid. Jeg er klar til at tage 16 år, gentog han.

Både manden og en 16-årig pige, der også er fængslet i sagen, sigtes for forsøg på terrorisme. Ifølge anklagemyndigheden har pigen haft planer om at udføre bombeangreb mod den jødiske Carolineskolen i København og Sydskolen i Fårevejle.

Hun har blandt andet studeret bombemanualer og forsøgt at fremstille "Satans Mor". Det er et andet navn for det meget ustabile sprængstof TATP.

Anklagemyndigheden mener, at den 24-årige mand har bistået pigen i hendes planer. Derfor er han sigtet for at medvirke i planlægningen.

Anklagemyndigheden ønsker ikke at udtale sig om et muligt motiv, men på nettet har den 16-årige fortalt, at hun støtter jihad.

Hvad angår den 24-årige, har han selv stået frem i flere medier og fortalt om en ungdom med vold og røverier, der til sidst kostede ham en dom på to års fængsel.

I fængslet begyndte han at læse Koranen og konverterede til islam. Siden da har han flere gange været i Syrien, og på sociale medier har han poseret med geværer foran udbrændte kampvogne og antiluftskyts.

Den såkaldte Kundbysag kom første gang til offentlighedens kendskab, da politiet 13. januar gennemførte en storstilet aktion i pigens hjem ved Kundby tæt på Holbæk.

Dagen efter meldte den 24-årige sig selv til politiet.

Ligesom manden fik også den 16-årige pige onsdag sin varetægtsfængsling forlænget frem til 25. maj.

/ritzau/