Arkivfoto
Spiseforstyrrelsen Binge Eating Disorder (BED) er mere udbredt end anoreksi og bulimi tilsammen, men behandles endnu ikke i det offentlige sundhedssystem.
Tvangsoverspisere er nemlig overladt til behandling i den private sektor, fordi spiseforstyrrelsen ikke er en anerkendt diagnose i WHOs ICD-10-system, der anvendes som diagnostisk manual i Danmark.
Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andreDet skriver Berlingske.
Og det er ikke i orden, mener Steen Andersen, generalsekretær i Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade.
– Det er både ærgerligt og helt forkert, at en manglende anerkendt diagnose skal stå i vejen for, at flere tusind mennesker kan få hjælp, siger han til Berlingske.
BED er en spiseforstyrrelse, som 40.000 danskere ifølge landsforeningen er ramt af.
Symptomerne er tilbagevendende perioder, hvor den ramte mister kontrollen med sit spisemønster og i skjul indtager enorme mængder mad på kort tid. Ikke for at blive mæt, men for at dæmpe psykiske problemer for en stund.
Der er to steder i landet, hvor man kan blive behandlet for BED. Det ene er via et satspuljefinansieret behandlingsprogram hos Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade, som fra 2013 og frem til januar i år tilbød behandling til i alt godt 300 personer med tvangsoverspisning.
Det andet er Psykoterapeutisk Center Stolpegård i Region Hovedstaden. Begge steder gjorde brug af gruppeterapi og skabte ifølge dem selv gode resultater.
– Vi har en fornemmelse af, at patienterne har været glade for behandlingen, siger speciallæge i psykiatri Jakob Lauest, som ledede BED-behandlingen på Center Stolpegård.
De to behandlingsforsøg er under afslutning og bliver evalueret, når Sundhedsstyrelsen i maj holder en national konference om tvangsoverspisning.
Sundhedsminister Sophie Løhde (V) vil afvente konferencen og evalueringerne, før hun tager stilling til den fremtidige behandling af BED-patienter, men hun kalder det “afgørende” at finde et godt tilbud.
– På konferencen samler vi op på erfaringerne fra de to projekter, og på den baggrund vil Sundhedsstyrelsen tage stilling til, hvordan man fremover kan sikre de rette behandlingstilbud til mennesker, der overspiser, lyder det i en skriftlig kommentar til Berlingske.
/ritzau/