Kender du typen? Så mange trækker ikke ud efter toiletbesøg


Trække eller ej?


Ny undersøgelse afslører, at tre ud af ti danskere af og til lader tisset ligge i kummen, efter de har været på toilettet. Læs, hvad du kan spare ved ikke at skylle ud.

Skal man trække ud efter at have været på toilettet?

Like localeyes.dk på Facebook

Danskerne er i den grad begyndt at spare på vandet. I 1989 brugte hver dansker i gennemsnit 174 liter vand om dagen i husholdningen, og i 2014 var det reduceret 106 liter pr. dag.

Et af de steder, hvor danskerne sparer, er på toilettet. Hver tredje dansker svarer i en ny undersøgelse, som YouGov har lavet for Bolius, at de en gang i mellem undlader at skylle ud efter, at de har tisset.

SÅ MEGET SPARER DU VED IKKE AT TRÆKKE UD I TOILETTET
Rados Nenadovic, fagekspert i Bolius, har regnet på, hvor meget du kan spare ved ikke at skylle ud, når du har tisset.

Beregningen er lavet for én person, der tisser 3 gange i døgnet og er på “stort” toilet 1 gang i døgnet og altså kun trækker ud ved det store besøg.

Beregningerne er baseret ud fra skøn og cirkapriser. Prisen på vand (inkl. vandtakst, vandafgift, spildevandsafgift etc.) varierer i hele landet og er derfor forskellig.

Gammelt toilet (12 liter pr. skyl): 486 kr./pr. år
Ældre toilet (9 liter pr. skyl): 365 kr./pr. år
Nyt toilet (3 liter pr. lille skyl): 122 kr./pr. år

Tis i toilettet er ikke lig dårlig hygiejne

God hygiejne er vigtigt, og derfor vil nogle måske argumentere med, at tis skal skylles ud, fordi det udvikler sig til en sundhedsfare, hvis det får lov at ligge.

Men Brian Kristensen, fagchef ved afdeling for Mikrobiologi og Infektionskontrol på Statens Serum Institut, vurderer ikke, at gammelt tis i kummen giver anledning til bekymring, hvis du er opsat på god hygiejne.

– Materialet er jo nede i en beholder og frembyder derfor ikke nogen smittefare. Men det forudsætter selvfølgelig, at man ikke stikker hånden ned i væsken eller lignende.

– Det er nok de mere æstetiske konsekvenser – lugt og lignende – der skal bruges som argument for at skylle ud, siger Brian Kristensen til Bolius.

Tis er klamt, men spild ligeså

Selv om en tredjedel af danskerne ifølge Bolius’ undersøgelse altså til tider undlader at skylle ud, når de har tisset, er der mange, der synes, det er direkte ulækkert. Det viser debatten på Bolius’ Facebook-side.

– Lige i det her tilfælde er jeg ligeglad med miljøet, der skal her i huset skylles hver gang, skriver bl.a. Bitten Thykær Christensen.

Få skyller ud, når de smider papir i toilettet

Mens en tredjedel ikke altid skyller ud, når de har tisset, trykker stort set alle på skyld ud-knappen, når de har haft afføring.

Til gengæld sparer mange danskere på toiletskyllet, når de har smidt papir i toilettet efter fx at have pudset næse. Her svarer 8 ud af 10 i Bolius’ YouGov-undersøgelse, at de ind i mellem undlader at skylle ud.

Læs mere på bolius.dk