SF vil lempe lømmelpakke så færre frihedsberøves


Tumult under klimatopmødet, COP15


Et højt antal præventive frihedsberøvelser får SF til at ønske en præcisering og tilbagerulning af lømmelpakken fra 2009, hvor man gav mulighed for at udvide administrativ frihedsberøvelse til at gælde i op til 12 timer.

– Vi har fra SF’s side længe gerne villet ændre den såkaldte lømmelpakke, fordi vi synes, det er i strid med grundlæggende frihedsrettigheder, at man på den måde kan blive administrativt tilbageholdt, siger SF’s retsordfører, Lisbeth Bech Poulsen.

Like localeyes.dk på Facebook

Ifølge Berlingske viser en gennemgang foretaget af tænketanken Justitia på baggrund af tal fra Rigspolitiet, at politiet har været rundhåndet med brugen af administrative tilbageholdelser siden 2009, da klimatopmødet COP15 fandt sted.

LÆS OGSÅ: Politiet tilbageholder flere folk præventivt
Justitsminister Søren Pind (V) siger til Berlingske, at han har tillid til politiet i sagen, men hos SF mener man, at man fra politisk hånd må handle, så politiets værktøjer indskrænkes.

– At Søren Pind som medlem af et parti, der ellers kalder sig liberalt, ikke synes, det er et problem at tilbageholde folk administrativt, finder jeg noget besynderligt, siger Lisbeth Bech Poulsen.

I 2014 blev 2383 personer tilbageholdt præventivt. Et lignende billede ser man for 2015, hvor statistikken dog ikke er færdiggjort.

De mange præventive tilbageholdelser ved eksempelvis demonstrationer er blevet prøvet ved retten, hvor de demonstrerende flere gange har fået medhold.

Senest fik personer fra venstrefløjsgruppen AFA i januar i år medhold i, at der var tale om ulovlige administrative frihedsberøvelser, da de – under en demonstration i 2014 – blev omringet af politiet og tvunget til Nørrebro.

Til trods for de tidligere afgørelser slår man dog koldt vand i blodet hos Socialdemokraterne. Her vil man kigge på baggrunden for tallene, inden man kræver ændringer.

– Det her tal kan jo rent faktisk dække over, at man kunne have forhindret kriminalitet, så derfor synes jeg, det er afgørende, at vi drøfter tallene, før vi konkluderer, siger retsordfører Trine Bramsen (S).

Hun har modsat SF og tænketanken Justitia ikke et problem med tallene i sig selv, hvis det kan dokumenteres, at kritiske situationer er blevet forhindret.

/ritzau/