Mere end hver tredje ludoman har overvejet selvmord


Arkivfoto


Nye tal fra Center for Ludomani viser, at 38 procent, der er i behandling for spilafhængighed, har haft tanker om at tage deres eget liv. Hver tredje har begået kriminelle aktiviteter for at skaffe kapital til fortsat spil

Af Cordelia Weber, Radio24syv

Oddset, livebetting, casino og poker. Det er umuligt at tænde for fjernsynet, slå op i avisen eller gå på nettet uden at blive mødt af farvestrålende og indbydende reklamer for spil.

Men spillene har en mørk bagside for de tusindvis af danskere, der er dybt afhængige af at sætte penge på højkant. Mere end hver tredje ludoman har haft tanker om at tage sit eget liv, og hver tredje har begået kriminelle aktiviteter for at skaffe penge til fortsat spil.

Det viser nye tal fra Center for Ludomani, som Radio24syv har fået indsigt i. Tallene er opgjort i perioden januar 2015 til november 2015 blandt centrets over 700 klienter.

Michael Bay Jørsel, der er leder af Center for Ludomani mener, at spilafhængigheden får så voldsomme konsekvenser, fordi mange går med problemer i årevis uden at få hjælp.

“Vi kan se, at mere end halvdelen af vores klienter har haft problemer med spil i over fem år, og så når mange at komme rigtigt langt ud”, siger Michael Bay Jørsel til Radio24syv.

Han mener, det spiller en stor rolle, at ludomani er en skjult afhængighed, og spilafhængige kan derfor slippe afsted med at leve et stressende dobbeltliv i årevis, uden at nogen griber ind.

Leder af Forskningsklinikken for Ludomani på Aarhus Universitetshospital og lektor på Aarhus Universitet, Jakob Linnet mener, det er afgørende, at ludomaner ikke skal vente på hjælp, hvis de skal have held til at stoppe med at spille.

“Vi har lavet en undersøgelse, der viser, at de folk, der kom hurtigt i behandling, var dem der havde størst sandsynlighed for at gennemføre deres behandling. Når der gik længere tid, fra man henvendte sig, til man fik behandling, så var der større risiko for, at man faldt fra”, udtaler han til Radio24syv.

Og inden for de seneste år er det blevet langt lettere at falde i, når det handler om spil, fordi onlinespil bliver stadigt mere udbredte.

Ifølge Jakob Linnet har både spiltyper, spillets tilbagebetalingsprocent, tilgængelighed og udbredelse betydning for afhængighed.

“Når adgangen til at spille bliver lettere, så er der en øget risiko for, at man kan komme til at udvikle et problem, og noget af det, der er sket indenfor de seneste ti år er, at udbuddet af spil er gået fra at være landbaseret til at være mobilt. Så vi ser, at det er blevet meget, meget lettere at spille”, udtaler leder af Forskningsklinikken for Ludomani på Aarhus Universitetshospital og lektor på Aarhus Universitet, Jakob Linnet til Radio24syv.

Tal for Center for Ludomani viser, at internettet nu er den mest foretrukne spilleplatform for de klienter, centret har haft i behandling.