Arkivfoto
Flygtninge og migranter skal afgive medbragte kontanter i de sydlige tyske delstater Bayern og Baden-Württemberg, siger den bayerske indenrigsminister, Joachim Herrmann, til Bild.
– Denne praksis i Bayern er i overensstemmelse med forbundsrepublikkens lovgivning og svarer i store træk til det, der foregår i Schweiz, siger indenrigsministeren i München og henviser til, at asylansøgere ved ankomsten til modtagecentrene bliver undersøgt for dokumenter, værdigenstande og penge.
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigtKontanter og værdigenstande over 750 Euro (omkring 5600 kroner) kan tilbageholdes, hvis der forventes krav om tilbagebetaling mod personen.
Også i delstaten Baden-Württemberg kan politiet tilbageholde omkring 350 euro (2600 kroner).
Den tyske minister for integration, flygtninge og migranter, Aydan Özoğuz (SPD), siger til Bild, at “enhver, som indleverer en asylansøgning hos os, må i princippet aflevere både kontanter og værdigenstande – og det vil eksempelvis også sige familiesmykker.”
Ministeren henviser til den almindelige lovgivning på området og fremhæver, at der er mange fordomme på området.
– En asylansøger skal ikke have være bedre stillet end andre, der får hjælp fra det offentlige i henholdt til reformlovgivningen Hartz-IV, siger han.
Flygtninge, der ankommer til Schweiz, afleverer allerede i dag værdier, der overstiger 1000 schweizerfranc – knap 7000 kroner – for at hjælpe med at betale for opholdet i landets asylcentre.
Ifølge tv-stationen SRF har syriske flygtninge fortalt, hvordan de schweiziske myndigheder har beslaglagt over halvdelen af de penge, som familier har taget med til landet.
– Hvis du har ejendele, der er mere værd en 1000 schweizerfranc, når du ankommer til et modtagecenter, er du forpligtet til at opgive disse aktiver til gengæld for en kvittering, står der på et informationsark, som asylansøgere i Schweiz får udleveret.
Praksissen i Schweiz har været gældende i mindst ti år.
De schweiziske flygtningemyndigheder siger, at værdigenstandene tilbagegives, hvis nogen frivilligt forlader landet inden for syv måneder.
Noget tyder dog på, at loven ikke bliver håndhævet alle steder i Schweiz. Sidste år fik kun 112 personer beslaglagt værdier for i alt 210.000 schweizerfranc.
Den danske regerings udspil på området har været omtalt på forsiden på The New York Times.
/ritzau/dpa