Arkivfoto
For anden gang på mindre end en uge retter udlændingeminister Inger Støjberg (V) nu i regeringens meget omdiskuterede forslag om at beslaglægge asylansøgeres værdigenstande, herunder vielsesringe, hvis de er af høj værdi.
Fredag aften ændrede Støjberg forslaget, så der kun kunne beslaglægges vielsesringe og andre værdigenstande, hvis de havde en værdi til langt over 10.000 kroner.
Like localeyes.dk på FacebookDet fik Socialdemokraterne, Liberal Alliance og Konservative på banen med krav om ændringer, og nu justerer ministeren så yderligere i forslaget.
Det er nu helt udelukket, at politiet kan beslaglægge “genstande med en særlig affektionsværdi” – uanset værdien af de genstande.
– Forslaget til justering indebærer endvidere, at genstande med en særlig affektionsværdi helt undtages. Sådanne genstande kan for eksempel være vielsesringe, forlovelsesringe, familieportrætter, hæderstegn og lignende, hedder det i dagens ændringsforslag.
I sidste uge lagde Inger Støjberg op til, at værdigenstande med personlig affektionsværdi, som eksempelvis vielsesringe, kunne beslaglægges, hvis de var “væsentligt” mere værd end 10.000 kroner.
Der er ifølge DR Nyheders oplysninger flertal for de nye ændringer, eftersom både Socialdemokraterne og Konservative har accepteret ændringerne.
Regeringen lægger fortsat op til at lade politiet beslaglægge andre “genstande af større økonomisk værdi” over 10.000 kroner, men altså ikke, hvis disse genstande har en særlig affektionsværdi for den enkelte asylansøger.
Samtidig skal det være muligt for politiet at beslaglægge kontanter, hvis der er tale om beløb over 10.000 kroner.
Regeringen vil i forlængelse af lovforslaget, der førstebehandles onsdag, udarbejde en vejledning til de betjente, der skal stå for eventuelle beslaglæggelser, om hvordan de skal håndtere de nye regler.
Vejledningen bliver lavet i samarbejde med Rigspolitiet og Udlændingestyrelsen.
Formand for Politiforbundet Claus Oxfeldt har tirsdag ingen kommentarer til den nye opdatering af lovforslaget.
Han henviser til et høringssvar til det originale lovforslag, hvor forbundet efterlyste mere klarhed og retningslinjer til betjentene.
I høringssvaret skriver Politiforbundet blandt andet, at “anvisningerne i selve lovforslaget, med hensyn til hvilke effekter som bør tages i bevaring med henblik på beslaglæggelse, og hvilke effekter som ikke kan gøres til genstand for beslaglæggelse, er ganske få”.
/ritzau/