Psykolog: Facebook får unge til at skade sig selv


Arkivfoto


De sociale medier spiller en stor og meget negativ dobbeltrolle i forklaringen på det stadigt stigende antal af børn og unge, der skader sig selv.

Det siger Lotte Rubæk, psykolog ved Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center på Bispebjerg Hospital i København.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Tal viser ifølge Kristeligt Dagblad, at mere end hver tredje mellem 18 og 25 år har skadet sig selv.

På den ene side kan de sociale medier ifølge psykologen inspirere unge til at skade sig selv, når de ser billeder, som andre selvskadere lægger ud. Samtidig kan udstillingen af folks “perfekte” liv på de sociale medier svække de unges selvtillid og selvværd.

– Det smitter lynhurtigt nu. Én selvskadende person, som viser sin selvskade frem, kan ved at tage et billede af sin skade og lægge det på de sociale medier, få det spredt til hele verden og til andre personer, der opsøger det på nettet, siger Lotte Rubæk til Ritzau.

Hun uddyber:

– For de hardcore selvskadere er der endda et konkurrenceelement på de sociale medier i form af: Hvem der gør det oftest, hvem gør det på den mest alvorlige måde, og hvem finder på nye måder at skade sig selv.

– Tidligere kunne man endda vinde “månedens snit”.

Og selv om Facebook og Instagram lukker siderne ned, når de finder dem, så opfinder de unge selvskadere hurtigt nye hashtags.

På den anden side spiller de sociale medier en rolle i forhold til det pres, der ligger på unge mennesker, siger Lotte Rubæk.

– Det perfekte afspejles på de sociale medier, og det gør, at rigtig mange unge føler, at de ikke kan leve op til de akademiske krav, som samfundet stiller.

– De har også svært ved leve op til de sociale krav, for de ser hele tiden på de sociale medier, at de andre laver noget spændende og sjovt. Og udseende-mæssigt kan de heller ikke leve op til de perfekte idealer, som de ser på 24 timer i døgnet.

– De unge har ikke som vi voksne det lidt bredere perspektiv på, at det nok ikke er én til én, det der bliver vist på de sociale medier.

Hun opfordrer forældre til at interessere sig for deres børns færden på de sociale medier og at tage en snak med dem om, at ikke alt på de sociale medier afspejler virkeligheden.

– Og så skal vi opdrage vores børn til at turde tale om, hvad de tænker og føler. Mange af de selvskadere, jeg taler med, fortæller, at de ikke kan tale om følelser med deres forældre.

/ritzau/