Arkivfoto
Chefen for Københavns Politi, politidirektør Thorkild Fogde, bad i 2014 sine medarbejdere om at sørge for, at Folketinget ikke fik adgang til lydoptagelser, der – viste det sig siden – beviste, at ledende politifolk ulovligt gav ordre til at gribe ind over for Tibet-aktivister under den kinesiske præsidents statsbesøg.
Det oplyser Radio24syv.
Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andreOgså aktivisternes advokat, der havde stævnet Københavns Politi for ulovligt at tilbageholde aktivister under demonstrationer, skulle ifølge Radio24syvs oplysninger forhindres adgang til lydoptagelser og politirapporter.
De nye oplysninger er foruroligende, mener Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper.
– Det er noget foruroligende oplysninger, for hvis det er sandt, så er det toppen af Københavns Politi, der har forhindret sandheden i at komme frem og forhindret bevismateriale i at nå en retssag og ikke mindst forhindret sandheden i at nå Folketinget.
– Og så er vi virkelig oppe på de høje navler af alvor, hvis politiet enten lyver eller forholder sandheden for Folketinget, siger hun til Radio24syv.
Folketinget bad 14. april 2014 om at få udleveret “lydfiler og andet materiale”, der kunne afsløre, hvorvidt politiets ledelse ulovligt havde givet menige betjente ordre til at gribe ind overfor Tibet-aktivister under to kinesiske statsbesøg i 2012 og 2013.
Otte måneder senere afviste daværende justitsminister Mette Frederiksen (S) at udlevere lydfilerne, idet det ifølge politiet ville tage 750 timer – svarende til mere end 20 ugers fuldtidsarbejde – blot at overføre lyden fra politiets systemer.
Dertil skulle der bruges “betydelige ressourcer” på at udskrive samtalerne.
Nu viser nye oplysninger ifølge Radio24syv imidlertid, at det var politidirektør Thorkild Fogde personligt, der ønskede at hemmeligholde lydfilerne for Folketinget – og angiveligt ikke af ressourcemæssige grunde, men fordi han ikke ønskede materialet offentliggjort.
Ifølge radiostationen meddelte Københavns Politi i oktober 2014 statens advokat, Kammeradvokaten, at politidirektøren ikke ville fremlægge materialet, fordi det var “internt”, og fordi politidirektøren og den øvrige ledelse ikke ønskede, at materialet blev lagt frem offentligt.
Heller ikke Folketinget skulle havde adgang til lydfilerne, mente Fogde, men dog muligvis de såkaldte “meldeblanketter” – den operative politiledelses korte notater om politiets indsats under demonstrationerne.
16. december 2014 modtog Folketinget derfor nogle enkelte udpluk af melderapporterne, der tegnede et harmløst billede af politiets indsats.
Københavns Politis ledelse havde imidlertid systematisk udeladt at videregive oplysninger fra meldeblanketterne om, at politiet havde hyret og betalt ISS for at fjerne Kina-kritisk graffiti og kridttegninger i forbindelse med den kinesiske præsidents besøg i juni 2012.
Politiets lydfiler kom dog frem i september 2015 efter pres fra advokat Claus Bonnez.
Claus Bonnez vil nu bede Den Uafhængige Politianklagemyndighed om at undersøge Thorkild Fogdes rolle i sagen på baggrund af Radio24syvs oplysninger.
/ritzau/