Arkivfoto
Forbrugerne ser mindre positivt på Danmarks økonomi og tror på dårligere tider forude.
Forbrugertilliden faldt i oktober til 1,7. Det er et fald fra 4,3 i september og det laveste siden 2017. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Særligt synet på Danmarks økonomiske situation nu sammenlignet med for et år siden er faldet.
Det kan være økonomisk uro rundt i verden, som får forbrugerne til at være mindre positive. Det vurderer Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom i Danske Bank.
– Der er ingen tvivl om, at de forværrede udsigter for international økonomi, med handelskrig, brexit og sløje økonomiske nøgletal har gjort os mere negative om dansk økonomi, skriver hun i en kommentar.
Selv om forbrugerne ser mindre positivt på dansk økonomi, er synet mere optimistisk på deres egen situation.
Forbrugerne forventer, at de vil have en bedre økonomi om et år end nu. De er dog ikke helt så positive som tidligere i år.
Til gengæld tror de, at Danmarks økonomi vil have det dårligere et år ude i fremtiden, og at arbejdsløsheden vil stige.
Ifølge Anders Christian Overvad, der er økonom hos Arbejdernes Landsbank, kan det synes paradoksalt, at forbrugerne ser mere skeptisk på fremtiden.
– Aldrig har så mange i Danmark været i beskæftigelse som i dag.
– Samtidig oplever danskerne at have flere penge mellem hænderne, hvor priserne på det, vi til dagligt køber, kun snegler sig langsomt op, skriver han i en kommentar.
– Dertil har årets markante rentefald givet mange boligejere flere tusinde kroner at gøre godt med, skriver han, med henvisning til at mange boligejere har omlagt lån til lavere renter.
Forbrugertilliden er lavet ved at spørge 1000 danskere om deres egen og Danmarks økonomiske situation.
/ritzau/