Overvejer du at anlægge udestue? Det siger loven


Sponsoreret indhold


Kært barn har mange navne, og en udestue kaldes også for en havestue eller en vinterhave. I praksis er der dog tale om den samme ting, for de er alle en mindre tilbygning, som ikke er opvarmet. Derfor består mange af tilbygningens vægge ofte af glas.

Hvorfor anlægge udestue?
Den danske sommer kan ofte være kort, og derfor er der mange familier, som har stor glæde af en udestue. Udestuen forlænger nemlig den periode, hvor man kan side ”ude” med to måneder i på hver side af sommerperioden.

I praksis fungerer en udestue som en afskærmning mod vind og vejr. Den lukker varmen fra solens stråler ind, men samtidig skærmer den også mod kulde og blæst.
En udestue kan desuden ses som en investering, da den kan forøge husets værdi. Mange boligkøbere synes, at en udestue er et stort plus, og samtidig kan en udestue anlægges for relativt få penge.

Forskellige typer af udestuer
Der findes ufatteligt mange forskellige typer af udestuer, og det betyder også, at prisklasserne kan variere meget.

I teorien kan en udestue sagtens bygges med genbrugsvinduer, da der ikke er krav til vinduernes energiniveau, og derudover kan en udestue endda også bygges direkte oven på en terrasse, så det ikke er nødvendigt at lægge fundament.

Andre vælger at investere flere penge i deres udestue, så stuen både har energivinduer og måske også samme tagkonstruktion som resten af huset. Dette giver naturligvis et mere sammenhængende udtryk i forhold til resten af huset, men det koster også en del flere penge.

Det siger loven om udestuer
Der findes mange forskellige typer af udestuer, og det er især vigtigt at være opmærksom på, at det lovgivningsmæssigt skelnes mellem en udestue og en egentlig tilbygning.

Helt firkantet siger man, at hvis udestuen er opvarmet, så skal den juridisk betragtes som en tilbygning, og så gælder der de samme krav som for beboelse. Omvendt er der blot tale om en udestue, hvis den ikke er opvarmet, og så er der ikke nær så mange krav.

Du skal altid have en byggetilladelse, hvis du gerne vil anlægge en udestue – uanset om den er opvarmet eller ej. I denne ansøgning skal du inkludere tegninger af udestuen samt en beskrivelse at stuens placering og byggematerialer.

En udestue tæller med i bebyggelsesprocenten på grunden, som normalt ikke må overstige 30 procent, hvis du bor i et parcelhusområde. Derfor skal den også angives på din BBR-meddelelse.
Endeligt er det også vigtigt, at udestuen har en minimumsafstand på 2,5 meter til nærmest skel.

Design din egen udestue
I princippet kan du sagtens selve designe din udestue, og det er ikke et lovkrav, at designtegninger er udfærdiget af en arkitekt. Hvis du vælger selv at designe din udestue, er det god en god idé, at du gennemtænker designet, så byggeriet passer til resten af din bolig.

Først og fremmest skal du bestemme, hvor udestuen skal være placeret. I en uopvarmet udestue er det fordelagtigt at bevare husets ydermur, og derfor kan du i princippet nøjes med at anvende en terrassedør som udhusdør.

I en opvarmet udestue er der mange som foretrækker at have mulighed for at åbne helt mellem husets stue og udestue, men du kan også sagtens nøjes med en almindelige terrassedør eller lignende, hvis du føler, at det giver bedre mening.

Ligeledes skal du også overveje, hvor stor en procentdel af udestuen skal bestå af vinduer. Nogle udestuer ligner nærmest et drivhus, mens andre har mere præg af at være et rum, der både har vægge og vinduer. Begge dele har sine egne fordele, så her skal du blot vælge.

Før i tiden blev mange udestuer bygget med et skuragtigt præg og af billige materialer. I dag er der mange, som vælger at være mere kvalitetsbevidste i forhold til konstruktionen, så der bruges bedre og mere bæredygtige materialer. Det kan måske være fristende at vælge billige materialer, men du skal også huske på, at du kommer til at se på udestuen i mange år fremover.

Vil du have flere råd?
Det er en spændende proces at designe udestue, og i teorien kan du også sagtens udføre det fysiske arbejde selv. Du kan finde masser af ressourcer til byggeri på lav-det-selv.dk, og der er også gode råd til det designmæssige aspekt i forhold til byggeriet.

Kort sagt – hvis du overvejer at anlægge udestue, er det blot om at komme i gang med planlægningen. Det er et overskueligt projekt, som samtidig er meget tilfredsstillende.