Risiko for farlig flåtsmitte: Nu kan man også få TBE


Arkivfoto


Hvis man går rundt i skoven i Tisvilde i Nordsjælland, skal man være ekstra opmærksom på flåtbid. Nogle af de flåter, der er i Tisvilde Hegn, bærer nemlig på den sjældne, men farlige sygdom TBE.

Det skriver Statens Serum Institut (SSI) i en pressemeddelelse.

I sommer blev tre personer fra Nordsjælland smittet med hjernebetændelsessygdommen TBE. Det er en sygdom, der overføres til mennesker fra skovflåter.

Derfor har SSI nu undersøgt flåter fra Tisvilde Hegn og fundet frem til, at nogle af de indsamlede flåter indeholder hjernebetændelsessygdommen TBE.

Indsamlingen af flåterne er sket omkring Tisvilde Naturlegeplads i det nordøstlige hjørne af Tisvilde Hegn.

Der er ikke indsamlet flåter fra andre områder af Tisvilde Hegn. Det vides derfor ikke, i hvilket omfang der er TBE-virus i flåterne andre steder i området, skriver SSI.

– Påvisning af dette såkaldte “mikrofokus” bekræfter, at der p.t. er en risiko for TBE-smitte efter flåtbid, hvis man færdes i Tisvilde Hegn, og altså særligt omkring Naturlegepladsen, siger afdelingslæge fra SSI Peter Henrik Andersen.

Ved smitte af TBE kan man risikere at få følgevirkninger som lammelser af armen, påvirkning af hjernen og indlæringsvanskeligheder. Det sker ifølge SSI for omkring en tredjedel af dem, der indlægges med sygdommen.

Er man på skovtur i Tisvilde Hegn eller andre risikoområder som eksempelvis Bornholm, opfordrer SSI til, at man undersøger sig selv og eventuelle børn for flåtbid.

Finder man en flåt, skal man fjerne den straks med en pincet eller med neglene, oplyser instituttet.

Statens Serum Institut vurderer, at der hvert år er ét tilfælde af TBE-smitte per 30.000 indbyggere i de områder, hvor sygdommen findes – som på Bornholm og omkring Tisvilde Hegn.

I år har instituttet påvist TBE hos i alt 11 personer i Danmark.

/ritzau/