Droneangreb: USA går målrettet efter brutal IS-bøddel


Arkivfoto


Amerikansk militær har torsdag udført et angreb rettet mod Mohammed Emwazi, der er bedre kendt under navnet Jihad John.

Pentagon bekræfter, at man i et droneangreb gik efter manden, der har deltaget i en række henrettelser af vestlige gidsler for Islamisk Stat (IS) i Syrien.

Det står ikke klart, om Jihad John er blevet dræbt.

– Vi er ved at vurdere resultaterne af aftenens operation og vil komme med yderligere informationer, når det er hensigtsmæssigt, siger Pentagon-talsmand Peter Cook ifølge AFP.

En kilde sig dog til ABC News, at Jihad John blev “taget ud”.

Dronen bombede i nærheden af den syriske by Raqqa, der er kendt som IS’ højborg i det krigshærgede land.

Jihad John er blevet symbolet på den militante gruppes brutalitet, og hvis han er blevet dræbt, vil det markere slutningen på en jagt, der har stået på i over et år.

Han menes blandt andet at have ført kniven i forbindelse af henrettelsen af den amerikanske journalist James Foley. En henrettelse, der blev filmet og lagt på internettet som propaganda for IS som den første i en række lignende optagelser.

Mohammed Emwazi er britisk statsborger og taler engelsk med en tydelig britisk accent. Det samme gør to af hans medsammensvorne, hvilket har fået gidsler til at døbe dem The Beatles: George, Ringo og John.

Danskeren Daniel Rye, der sad som gidsel hos IS i over et år og blandt andet havde Jihad John som fangevogter, har over for DR beskrevet, hvordan Jihad John torterede ham både fysisk og psykisk.

– Han tog mig op, og så skulle vi danse tango sammen. På det tidspunkt kiggede jeg bare ned i jorden hele tiden, for kiggede jeg dem i øjnene, vankede der endnu flere tæsk. Han førte mig rundt i fængslet, og lige pludselig så skubbede han mig bare ned, og så sparkede de og slog på mig. Og så sluttede de så af med at give mig en tur, hvor de truede med at klippe min næse af med en skævbider, har Daniel Rye fortalt til DR.

Mohammed Emwazi blev født i Kuwait, men flyttede som seksårig til det vestlige London med sin familie.

Han menes ifølge Washington Post at have rejst til Syrien i 2012, hvor han senere sluttede sig til Islamisk Stat.

/ritzau/