Appelret stadfæster forbud mod minkavl i Holland


Arkivfoto


Minkavl i Holland skal udfases inden for de næste 10 år. Det har appelretten i Haag i Holland stadfæstet tirsdag.

Like localeyes.dk på Facebook

Det skriver den engelsksprogede, hollandske avis DutchNews.

Tilbage i 2012 blev det afgjort, at det skulle være slut med al minkavl i Holland, og at avlen skulle udfases frem mod 2024.

Det skete med henblik på dyrenes velfærd og det etiske problem i at holde dyr i små bure for at lave et ikke livsnødvendigt produkt som lukssuskind.

Det skabte dog voldsomme protester fra minkavlerne, da de mente, at det ville være et brud på Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, fordi et forbud ville have alvorlige økonomiske konsekvenser for alle avlerne.

Men nu har appelretten altså tirsdag afgjort, at den nye lovgivning tager tilstrækkeligt hensyn til pelsdyravlerne på grund af den lange overgangsperiode.

Hollandske pelsdyravlere siger nu, at de vil tage sagen til landsretten.

– Vi har allerede sagt, at vi vil forfølge sagen til den bitre ende, siger en talsmand for pelsdyravlerforeningen NFE til det hollandske nyhedsbureau ANP ifølge DutchNews.

– Vi er meget forundret over, at afgørelsen sidste år faldt i vores favør, og at det nu har ændret sig. Det er både en overraskelse og en skuffelse, da vi ikke havde forventet det, siger talsmanden.

Holland har 160 pelsdyrfarme, som producerer fem millioner skind om året og beskæftiger cirka 1400 mennesker, skriver DutchNews. Holland er den tredje største pelsdyravlnation i verden efter Danmark og Kina.

Og det er en fantastisk og historisk afgørelse, mener Joh Vinding, direktør i dyrerettighedsorganisationen Anima.

– Vi skal ikke udnytte dyr på den måde længere, og det er i dag endelig blevet afgjort. Så vi er glade.

Men mens dyrevennerne i Anima jubler, mener man ikke hos auktionshuset og andelsselskabet Kopenhagen Fur, som er ejet af de danske minkavlere, at sagen endnu er afgjort.

– Lad os nu se hvad det fører til. Der er stadig appelmuligheder, siger Sander Jacobsen, direktør for public affairs i Kopenhagen Fur. Han ønsker derfor ikke at kommentere yderligere på appelrettens afgørelse, da han stadig mener, at sagen kan nå at ændre sig.

/ritzau/