Korvetten Olfert Fischer i Golfen. Foto: Forsvarsgalleriet.dk
Den ekstremistiske gruppe Islamisk Stats fremmarch i Mellemøsten er blandt andet sket som følge af den krig, som Storbritannien, USA – og også Danmark – udkæmpede i Irak efter årtusindskiftet.
Eksperter har fremført påstanden mange gange, og nu får den tilslutning af Tony Blair, den tidligere britiske premierminister, som stod i spidsen for briternes beslutning om at gå i krig.
– Det er klart, at du kan ikke friholde os, som fjernede Saddam Hussein i 2003, ansvar for situationen i 2015, siger Blair blandt andet i et interview med CNN.
Premierministeren siger også, at “der er elementer af sandhed” i påstanden om, at konflikten har bidraget til, at terrorgrupper har vundet terræn i Mellemøsten.
Beslutningen om at gå i krig i Irak deler fortsat vandene i det britiske parlament, efter at det kom frem, at regeringen overdrev den trussel, som Saddam-styret reelt udgjorde.
Påstanden lød dengang, at der var masseødelæggelsesvåben, men de er aldrig fundet. Og de politiske ledere, som dengang førte an i argumentationen for at gå i krig, har siden trukket i land.
Daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) erkendte året efter Folketingets beslutning om at sende soldater til Irak, at han var i tvivl, om der var masseødelæggelsesvåben.
Blair fastholder, at beslutningen om at fjerne Saddam var rigtig. Han erkender, at der blev begået fejl efter krigen i forhold til at skabe stabilitet i landet.
Den forhenværende premierminister undskylder for fejl i forbindelse med krigsbeslutningen, hvilket han også har gjort ved tidligere lejligheder.
/ritzau/dpa