Islamisk Stat betaler 10.000 dollar for hver ny rekrut


Arkivfoto


Den yderliggående gruppe Islamisk Stat betaler sine tilhængere op til 10.000 dollar (66.000 kroner) for hvert nyt medlem, de rekrutterer til at føre hellig krig i Syrien og Irak.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Det siger FN-eksperter, der arbejder på at kortlægge rekrutteringen til den islamistiske gruppe, efter et besøg i Belgien fredag.

Belgien er et af de lande, hvor Islamisk Stat henter en del af sine udenlandske krigere. Omkring 500 personer menes at være rejst fra Belgien til Syrien eller Irak for at slutte sig til Islamisk Stat. Det er det højeste antal i Europa, når man sammenligner med landets indbyggertal.

Islamisk Stat er dygtig til at bruge både sociale medier og nære netværk i form af familie og venner til at skaffe nye krigere, siger Elzbieta Karska, der er leder af den FN-gruppe, som forsøger at kortlægge rekrutteringen.

– Vi har hørt om tilfælde, hvor de, der rekrutterer krigere, bliver betalt fra 2000-3000 dollar helt op til 10.000 dollar, afhængig af, hvem der bliver rekrutteret, siger Karska og understreger i samme ombæring, at undersøgelsen af rekrutteringsmetoder fortsat er i gang.

– Hvis nogen er højtuddannede, såsom computerspecialister eller læger, får de mere, siger Karska, der er polsk menneskerettighedsforkæmper.

Pengene kommer fra Islamisk Stat, siger Karska og hendes kollega.

I det seneste år er den foretrukne rekrutteringsmetode at hverve folk gennem deres nærmeste netværk, det vil sige familie og venner.

– En betydelig del af rekrutteringen foregår for tiden gennem venner og familie i Syrien, som også betales ud fra antallet af personer, de rekrutterer, og om rekrutterne efterfølgende gifter sig, siger Karska.

FN-eksperternes foreløbige undersøgelser tyder på, at et stigende antal kvinder og piger rejser fra Belgien for at gifte sig med en af de militante islamister, eller for at tage sig af de syge og sårede IS-medlemmer. Nogle rejser også ud for rent faktisk at kæmpe for Islamisk Stat.

Der er også noget der tyder på, at færre rejser af sted for at slutte sig til Islamisk Stat. For tre år siden var det omkring 10 personer om måneden, mens tallet i dag er faldet til omkring det halve.

/ritzau/AFP