Arkivfoto
Livet som elsket kæledyr i en dansk familie ender for et voksende antal marsvin og kaniner i en kasseret sportstaske, papkasse eller skraldespand.
Det fortæller Jens Jokumsen, projektleder i Dyrenes Beskyttelse.
– Vi har flere og flere kaniner og marsvin, der kommer i klemme og har brug for hjælp. De bliver fundet forskellige steder, fordi folk skiller sig af med dem og ikke ønsker at have dem længere, siger han.
– Hvis man lukker en kanin ud i en offentlig park, skal der ikke megen fantasi til at forestille sig, hvad der sker, når en hundelufter lader sin hund løbe frit rundt, siger han.
Af de forsvarsløse kaniner og marsvin, der indleveres til foreningens internater, er cirka fire ud af fem ifølge foreningen blevet efterladt på offentlige steder af deres ejer og bringes ind til internatet som dyreværnssager.
Indtil videre er der i år indleveret i alt 455 kaniner og marsvin til Dyrenes Beskyttelse.
Sidste år blev der ifølge Dyrenes Beskyttelse til sammenligning dumpet 329 kaniner og marsvin.
Det er især, når børnene i en familie mister interessen for kæledyret, og forældrene står alene tilbage med et dyr i overskud, at det skaffes bort.
– Vi kan frygte, at det er udtryk for en køb og smid-væk-kultur, siger Jens Jokumsen.
Han opfordrer forældre til at tænke sig grundigt om, inden de køber en kanin, et marsvin eller et tredje kæledyr til børnene.
– Man skal overveje, hvor mange år dyret lever, hvad det koster at have og hvor meget tid det kræver, siger ham.
Mens danskerne er blevet flittige til at købe både hunde og katte hos internaterne, minder Jens Jokumsen om, at man også både kan hente familiens nye marsvin eller kanin hos internaterne i stedet for at gå i dyrehandlen.
– Vi vil gerne have en stor tilstrømning af folk, der gerne vil tage imod de her dyr, siger han.
For at signalere, at dyr har en værdi og koster penge at have, er det ikke gratis at hente et kæledyr på et internat hos Dyrenes Beskyttelse.
– Vi sørger altid for at sikre os, at folk ved, hvad de går ind til, så det er dyrenes endelige hjem, de kommer ud til. Der hvor de skal være resten af deres liv.
/ritzau/