Rigspolitiet kan ikke nå kameraregister inden nytår


Arkivfoto


Det er utopi at tro, at man kan nå at etablere et samlet register over overvågningskameraer i Danmark inden nytår, som et flertal i Folketinget ellers kræver det.

Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

Sådan lyder det fra Rigspolitiet, der skal organisere registret.

– Nej, det ville vi ikke kunne nå. Vi skynder os så meget, vi kan, men der er store udfordringer ved brug af videoovervågning, siger Svend Larsen, politidirektør i Rigspolitiet, til Ritzau.

– For det første findes der utroligt mange kameraer, så det er en omfattende opgave at lave et register. Man skal kigge på bureaukratiet og byrderne, som registret eventuelt vil kunne skabe, og sætte det i forhold til nytteværdien for politiet, tilføjer han.

Ved skudattentaterne i København i februar, hvor to uskyldige personer blev dræbt, brugte politiet kostbar tid på at køre rundt i de tilstødende gader og kigge op i luften for at se, om der var overvågningskameraer i kvarteret.

– Det har jo en værdi for vores arbejde, som vi vil kunne spare tid på. Både hvis der sker terror, men også ved mere almindeligt efterforskningsarbejde.

Folketinget kan hive og trække lige så tosset de vil. Registret kan ikke nå at blive en realitet, inden kalenderen siger 1. januar 2016. Faktisk kan Rigspolitiet ikke sige, hvornår registret tidligst kan se dagens lys.

– Det skal jeg ikke kunne sige, men det kommer til at tage noget tid. Det afhænger blandt andet af, hvilken model man vælger, og den proces er stadig i gang, siger politidirektøren.

Svend Larsen fortæller, at det endnu er uvist, om registret skal omfatte samtlige kameraer, eller om det kun drejer sig om professionelt brug, som eksempelvis banker og butikker.

Brancheorganisationen for sikkerhed og sikring mener, at Rigspolitiet er for langsom og pernitten med opgaven, men den kritik afviser Svend Larsen.

– Jeg vil hellere have, at man tænker sig grundigt om nu, snarere end at gå for hurtigt ud med noget, der er meget tungt og administrativt vanskeligt.

Der skønnes at være 500.000 overvågningskameraer i Danmark. Heraf formentlig over 100.000 alene i Københavns Kommune.

/ritzau/