Rapport om skydefærdigheder: Pistolrutine skal sidde fingrene


Betjente med skydeklar våben leder efter gerningsmanden til skyderiet ved Krudttønden og Synagogen, København 15. februar 2015.


Der skal stå mental træning, vedligeholdelsesskydning, rutine og generelt mere træning på programmet for landets betjente.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Det konkluderer en rapport om Rigspolitiets anbefalinger til politiets skydefærdigheder, som DR Nyheder har fået aktindsigt i.

Her fremgår det blandt andet, at betjentene skal lade og aflade deres tjenestepistoler, når de møder ind på jobbet. Det skal sikre, at rutinen kommer til at sidde i fingrene.

Derudover skal politifolkene trænes mentalt i at skyde. Forslaget er, at politiet indgår et samarbejde med Forsvaret om såkaldte skydesimulatorer, hvor man kan øve mental parathed.

Rapporten er lavet i kølvandet på terrorangrebet i København i februar, hvor gerningsmanden Omar El-Hussein skød og dræbte to civile og sårede seks betjente.

Ved to skudvekslinger skød politiet forgæves efter gerningsmanden, og Rigspolitiet konkluderede selv i maj, at der var behov for mere fokus på politiets skydefærdigheder og evne til våbenbetjening.

I den kritiske rapport beskrives det, at nogle betjente bruger ned til fire timer årligt på vedligeholdelsesskydning, mens andre bruger 18 timer.

Det er også meget forskelligt, hvor mange skud der bliver affyret hver gang. Derfor er der behov for en mere ensrettet skydetræning, mener Rigspolitiet.

– Terrorangrebet i København er en udløsende faktor. Nu skal vi gøre alvor af de overvejelser, vi har haft, siger Peter Ekebjærg, politiinspektør i Rigspolitiet og med i arbejdsgruppen bag rapporten, til DR.

– Når vi har rigtig mange betjente gående i gaderne med maskinpistoler, er det en helt anden type indsats, end vi traditionelt har været vant til. Det sætter fokus på våbenbetjening, siger han.

Ekebjærg afviser dog, at de mange anbefalinger skyldes, at betjente i dag skyder dårligt.

– Rapporten viser ikke, at det, vi har gjort tidligere, ikke var godt. Rapporten viser, at vi skal have en standard på tværs af kredsene. Men det er ikke sådan, at vi går fra totalt mørke og ind i en oplyst verden, siger han til DR.

/ritzau/