Politiet kropsvisiterer borgere i strid med loven


Arkivfoto


For at gøre os alle sammen mere trygge og sikre har politiet i en årrække oprettet visitationszoner i områder, hvor der var en særlig risiko for voldelige konflikter.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Kun i disse zoner må betjente kropsvisitere uden at have nogen konkret mistanke om at finde våben. Men Danmarks Radios P1 Dokumentar fortæller torsdag, at Københavns Politi har lavet en række visitationer uden for visitationszoner.

I programmet gennemgås politiets visitationssager fra 2008 til 2011, og der spørges ind til 55 af dem. I fire af sagerne, der drejer sig om visitation af 12 personer, blev borgerne forkert oplyst om, at de befandt sig i en visitationszone.

Omfanget af problematiske visitationer kan dog være langt større.

Københavns Politi har foretaget mindst 21.000 visitationer af borgere siden 2008 – men ved mindst hver femte sag mangler der ifølge politiets egen gennemgang præcise oplysninger om, hvor visitationen er foretaget.

Det betyder, at man i en lang række sager ikke kan afgøre, om politiet har fulgt eller brudt reglerne.

– Når politiet bruger udvidede beføjelser, hvor man ikke må, er der tale om mere alvorlige fejl, siger adjunkt i strafferet ved Aarhus Universitet Nicolaj Holst til P1 Dokumentar.

Samtidig står man som borger svagere over for politiet.

– Du kan simpelthen ikke få prøvet, om politiet havde ret til at gøre det her eller ej. Det kan vi leve med inden for visitationszonen, fordi det er et lille område og begrænset i tid, men det kan vi jo ikke, hvis det er udenfor, siger Nicolaj Holst.

P1 Dokumentar har i over to uger forsøgt at få en kommentar fra Københavns Politis politidirektør, Thorkild Fogde, men det har ikke været muligt at få ham i tale.

/ritzau/