Giftregn: Sprøjtegift mod ukrudt fordamper og falder ned i regnvejr


Arkivfoto


Ukrudtsgiften prosulfocarb kan fordampe og falde ned igen sammen med regnvandet, og målinger viser at mængden giftenstoffet i regnvand er stigende.

Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

Ifølge Politiken viser målinger, at mængden af prosulfocarb i regnvandet er stigende. På en målestation i Sepstrup Sande i Midtjylland er indholdet af ukrudtsmidlet således steget med 16 procent og ved Risø på Sjælland med hele 174 procent fra 2013 til 2014.

– Det kan ganske enkelt ikke være rimeligt, at et regnskyl er fuld af gift, som blandt andet forurener folks private haver. Jeg tror, de færreste er opmærksomme på, at hvis de plukker et æble eller et hindbær fra haven, så skal de huske at skylle det grundigt for at vaske sprøjtegift af, siger Enhedslistens miljøordfører, Maria Reumert Gjerding, i en skriftlig kommentar.

Prosulfocarb bliver brugt af landmænd til at bekæmpe græsukrudt i de kornmarker, der tilsås om efteråret. Det er det næstmest solgte sprøjtemiddel i Danmark efter glyphosat, der er bedre kendt som Roundup.

Enhedslisten kalder miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) i samråd i sagen.

– Det eneste ansvarlige at gøre er at indføre et omgående forbud mod sprøjtegiften prosulfocarb, der spreder denne omfattende og ukontrollerede forurening, lyder det fra Maria Reumert Gjerding.

Midlet er ikke akut giftigt for mennesker, men har ifølge Politiken ved dyreforsøg med større mængder vist sig at give vægttab og påvirke lever, nyrer og knoglemarv samt give lavere fødselsvægt hos afkommet.

/ritzau/