Flere og flere lades i stikken: Stort antal unge bliver hjemløse


Hjemløse sover på gaden i Købehavn.


Der kommer flere og flere unge hjemløse, viser ny rapport. Det skyldes især mangel på billige boliger.

Det skriver Avisen.dk

Det er især blandt unge i slutningen af 20’erne, at der er flere end tidligere, der er hjemløse. I 2015 blev der registreret 797 hjemløse personer i den aldersgruppe. Det er en stigning på 29 procent sammenlignet med 2013.

LÆS OGSÅ: Hjemløs overfaldet af teenagere: Sparket og slået

LÆS OGSÅ: Fire betjente om en hjemløs: Skyder ham på klos hold

Den udvikling genkender Christina Strauss, der er næstformand i de hjemløses landsorganisation SAND og som arbejder ved et værested for hjemløse.

– Vi ser mange flere unge end tidligere og får derfor også flere og flere yngre mennesker, der kontakter os. Men der er også mange unge, vi ikke ser, fordi de skammer sig over at være hjemløse og gerne vil gå i det rigtige tøj og være i det rigtige selskab, siger hun til Avisen.dk

Mangel på billige boliger er en af de store årsager til, at flere og flere unge ender på gaden, forklarer forsker Lars Benjaminsen fra SFI, der er en af de to forskere bag rapporten.

Der er dog flere forhold, der er skyld i, at antallet af unge hjemløse fortsat stiger, understreger han.

– Der er mange af de unge hjemløse, der har psykiske og sociale problemer, som de ikke altid får den nødvendige støtte til, forklarer han.

De unge i starten af tyverne er også en voksende gruppe. For den gruppe er der næsten sket en fordobling i antallet i perioden fra 2009 til 2015.

I dag er næsten 1 ud af 5 hjemløse mellem 18 og 24 år. Mens der i 2009 var 633 i den aldersgruppe, er der nu 1.172 hjemløse unge, der er i starten af 20’erne.

Og den generelle stigning i antallet af hjemløse under 30 år vidner om, at kommunernes indsats halter, mener Lars Benjaminsen.

– Når der bliver flere og flere unge hjemløse, tyder det på, at kommunernes indsats for de her unge ikke er god nok. Der er brug for mere helhedsorienterede løsninger, hvor man både giver den enkelte unge en bolig og en håndholdt støtte så de kan fastholde boligen, siger han.

I Kommunernes Landsforening (KL) anerkender man, at der er problemer med at skaffe billige boliger til unge hjemløse. Men kommunerne er ikke løsningen på problemet, siger Tina Wahl, der er kontorchef i Center for Social og Sundhed i KL.

– Vi har hverken indflydelse på huslejen eller på de ydelser, de unge får. Vores opgave er derimod at hjælpe de unge med at få et liv, hvor de har brug for så lidt offentlig støtte som muligt, så den enkelte kan være så meget herre som muligt i eget liv, siger hun.


Hjemløse sover på gaden i Købehavn.