Angreb med håndgranat i Herning giver lang indespærring


Arkivfoto


Et angreb med en skarpladt håndgranat mod banden Black Armys daværende klubhus i Herning har onsdag i Vestre Landsret ført til en dom til forvaring.

Den 34-årige Miki Toth er så farlig for andre mennesker, at en almindelig fængselsstraf ikke er tilstrækkelig, konkluderer landsretten.

Forvaring indebærer indespærring på ubestemt tid. Den særlige sanktion bruges kun en håndfuld gange hvert år.

Forbrydelsen skete 13. december 2016. Miki Toth kom cyklende forbi stedet og kastede en håndgranat med 3000 stålkugler mod bygningen på Danmarksgade. Eksplosionen skadede biler og bygninger op til 55 meter væk.

Den 34-årige blev også fundet skyldig i at have skudt en mand flere gange i benene i januar 2017.

Da sagen i januar blev behandlet af byretten, blev resultatet også forvaring, men den tiltalte havde anket for i stedet at få en tidsbestemt fængselsstraf.

– Jeg var træt af, at Black Army var i Herning. De hærgede og delte dummebøder ud, har manden tidligere ifølge Herning Folkeblad sagt.

Ved dommen har landsretten lagt vægt på mandens personlige forhold og hans tidligere kriminalitet, oplyses det på rettens hjemmeside.

Forvaring er blevet brugt mellem to og ti gange årligt fra 2008 til 2017. Et stykke inde i forløbet kan der ske prøveudskrivning, hvorefter der gradvist sker udslusning, hvis lægerne finder det forsvarligt.

Gennemsnitligt er varigheden af en dom til forvaring oppe på 15 år og 11 måneder, har en undersøgelse fra 2014 vist.

/ritzau/