15 sagsøgere tordner i retten mod DF-annonce


Arkivfoto


– Det var som at falde ned i et sort hul.

Sådan lyder det fredag fra atletikudøveren Aladdin Bouhania, der sammen med 14 andre nye statsborgere har sagsøgt Dansk Folkeparti for æreskrænkelser med krav om en erstatning på 10.000 kroner til hver.

Like localeyes.dk på Facebook

Baggrunden er en annoncekampagne fra Dansk Folkeparti tilbage fra 2013, hvor de 15 dengang nybagte danske statsborgere alle blev navngivet under overskriften “Én på listen er til fare for Danmarks sikkerhed”.

– Jeg troede først, det var en joke, da jeg hørte det fra mine venner. Jeg blev ked af det og virkelig hårdt ramt af det psykisk, siger Aladdin Bouhania i Københavns Byret.

– Det var som at falde ned i et sort hul, fordi jeg lige var blevet så glad for at blive dansker, og så kom denne her annonce, siger han.

– Det tog mig lang tid at komme mig over det. Man ved jo aldrig, om nogen bliver usikker på, hvem jeg er. Folk, der er tæt på mig, ved det jo godt, men jeg er bange for, hvad andre, der ikke kender mig 100 procent, tænker om mig.


Annoncekampagne fra Dansk Folkeparti 2013.

I alt knap 700 personer stod opført med navns nævnelse i annoncen fra Dansk Folkeparti, der blev bragt i flere medier.

En anden af sagsøgerne, Andres Felipe Pineda, føler sig stadig ramt af annoncen.

– Jeg blev ringet op af en journalist, og da jeg hørte, hvad det drejede sig om, gik jeg i chok, siger Andres Felipe Pineda, der i dag arbejder som forsker i bæredygtig omstilling.

– Jeg kommer fra Colombia, hvor politikerne hænger deres modstandere ud offentligt med beskyldninger for alt muligt, og jeg troede aldrig, at det skulle ske i Danmark.

– I mit arbejde som forsker rejser jeg meget, og som colombianer følte jeg mig konstant stemplet for at være narkohandler. Det troede jeg, at jeg kunne blive fri for, da jeg blev dansk statsborger, og så bliver jeg i stedet mistænkt for at være terrorist, siger han.

Dansk Folkeparti ville rejse en debat om tildeling af statsborgerskab, fordi en af de mange personer på listen var i Politiets Efterretningstjenestes søgelys for “mistænkelig adfærd”.

Men fordi vedkommende var statsløs, fik han eller hun alligevel dansk statsborgerskab sammen med – blandt andre – de 15 sagsøgere.

Under sagen skal partiets næstformand, Søren Espersen, afgive forklaring.

Tidligere har Dansk Folkeparti afvist at undskylde for annoncen.

De 15 nye danskere har fået fri proces til at føre retssagen. Som sagsøgt står i øvrigt også partiets formand, Kristian Thulesen Dahl, og Den Danske Forening.

/ritzau/