Betjente har visiteret tusinder uden resultat ved Christiania


Betjente undersøger to personer for hash på Christianshavns Torv. Foto fra Facebook-gruppen: Politi razzia på Christiania?


Flere tusinde mennesker er uden resultat blevet visiteret af politiet ved Christiania. Tre ud af fire er en forbi’er.

Like localeyes.dk på Facebook

Og det er tegn på, at betjentene enten er dårlige til at spotte de relevante personer, eller at politiet bruger loven ret lemfældigt.

Det mener i hvert fald en medarbejder i den private organisation Gadejuristen, som hjælper udsatte.

Organisationen har netop indirekte afdækket, at Folketingets Retsudvalg sidste år blev misinformeret om fænomenets omfang.

Justitsministeriet skrev i september i fjor, at der blev gennemført 3482 visitationer i løbet af en periode på cirka fem et halvt år. Dette førte til, at 810 personer blev sigtet.

Men det første tal er forkert, oplyser ministeriet nu i en skrivelse til retsudvalget.

I virkeligheden er det samlede antal visitationer højere, lyder det i den nye erkendelse, som skyldes et kritisk spørgsmål fra Gadejuristen.

Klik og se Facebook-gruppen: Politi razzia på Christiania?

Københavns Politi kan dog ikke levere et præcist tal. Man nøjes med at notere, at “det samlede antal visitationer må antages at være højere end oplyst” i sidste års svar til retsudvalget.

– Det er skræmmende, at man ikke ved hvor mange, der er blevet visiteret. Vi ved ikke, om det er 4000 eller 8000, siger jurist Maja Løvbjerg Hansen fra Gadejuristen.

Hun opfordrer til en mere pålidelig registrering fremover.

– Man kan konstatere, at politiet skyder forbi i mindst 75 procent af tilfældene, siger hun.

Ifølge retsplejeloven skal politiet have en “rimelig grund” til at mistænke en borger, før man vender lommer på vedkommende og kigger i hans eller hendes underbukser.

– Er alle mænd mellem 15 og 35 automatisk mistænkte, hvis de færdes nær Christiania? Er det tilstrækkeligt, at man hæver penge på Christianshavns Torv, spørger Maja Løvbjerg Hansen.

– Der er tale om for mange forbi’ere. Man glemmer, at det at blive visiteret er et voldsomt indgreb – ikke mindst når det foregår på et offentligt sted, mener hun.

Hvis politiet hævder, at 25 procent er en succes, og at resten har gode præventive grunde, så har man de facto oprettet en visitationszone – det vil sige et område, hvor lovens normale mistankekrav er sat ud af kraft, mener Gadejuristen.

/ritzau/