Arkivfoto
Den amerikanske efterretningstjeneste National Security Agency (NSA) har i flere år fået hjælp fra USA’s store telefonselskab AT&T til sit overvågningsarbejde.
Samarbejdet mellem telegiganten og spiontjenesten fremgår af hemmelige dokumenter, som den amerikanske afhopper og tidligere NSA-medarbejder Edward Snowden har lækket.
Den amerikanske avis The New York Times har gennemgået dokumenterne. Her omtales AT&T af efterretningstjenesten i rosende vendinger. Selskabet udviste en “ekstrem villighed til at hjælpe”, hedder det ifølge nyhedsbureauet AFP.
Det er uklart, om det omtalte samarbejde fortsat er i kraft. Dokumenterne er dateret fra 2003 til 2013.
AT&T gav ifølge papirerne NSA adgang til milliarder af e-mail, som blev sendt gennem teleselskabets netværk i USA.
Teleselskabet hjalp også efterretningstjenesten, så den kunne aflytte telefonsamtaler i FN’s hovedkvarter i New York og tappe al online-kommunikation.
Den amerikanske regering har, efter at de første afsløringer om NSA’s omfattende overvågningsprogrammer kom frem for et par år siden, forsikret FN om, at der ikke længere bliver indsamlet oplysninger om datakommunikationen i FN-bygningen.
I en kommentar til afsløringerne siger en talsmand for AT&T, at det ikke giver oplysninger til efterforskningsmyndigheder, uden at der foreligger en retskendelse.
– For eksempel kan vi i tilfælde af en kidnapning yde hjælp til at spore telefonnumre og dermed assistere retshåndhævelsen, siger talsmand Brad Burns til nyhedsbureauet AFP.
I dokumenterne er AT&T og andre virksomheder ikke nævnt med navn, men identificeres med koder.
Et af de tidligste “samarbejdsprogrammer”, som involverer AT&T, stammer tilbage fra 1985 og gik under kodenavnet Fairview, fortæller flere tidligere efterretningsmedarbejdere til The New York Times.
Andre teleselskaber har tilsyneladende også stillet sig til rådighed for NSA.
Efterretningstjenesten brugte store beløb på programmerne. I 2011 kostede Fairview NSA næsten 190 millioner dollar eller cirka 1,3 milliarder kroner.
/ritzau/AFP