OVERBLIK: Fem spørgsmål og fem svar om opløsningen af LTF


    Arkivfoto


    Onsdag begynder den første sag herhjemme nogensinde om opløsning af en forening efter Grundlovens paragraf 78, stk. 2.

    Det er banden Loyal To Familia (LTF), som anklagemyndigheden vil have gjort permanent forbudt. Læs om sagen her:

    * Hvad er LTF?

    I slutningen af 2012 og begyndelsen af 2013 blev LTF skabt. Banden opstod i området omkring Blågårds Plads på Nørrebro i København, hvor den såkaldte Blågårds Plads-gruppe sang på sidste vers.

    LTF fik i starten også fodfæste i Tingbjerg, Kokkedal og Skovlunde og har siden spredt sig til store dele af landet, for eksempel Aarhus, Fredericia, Køge og forskellige steder i hovedstadsområdet.

    * Hvorfor og hvordan blev LTF forbudt – midlertidigt?

    I 2017 udspillede sig en regulær bandekrig i København, hvor flere blev dræbt eller såret i skyderier mellem LTF og en anden Nørrebro-bande, Brothas.

    De mange skyderier, hvor også tilfældige blev ramt, fik justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til at bede Rigsadvokaten om at undersøge muligheden for at opløse LTF ved dom.

    I juni året efter meldte rigsadvokat Jan Reckendorff ud, at der ud fra anklagemyndighedens synspunkt var grundlag for en opløsningssag.

    I september 2018 valgte politiet at udstede et midlertidigt forbud mod LTF. Det kan politiet, når der samtidig bliver anlagt en sag om permanent opløsning.

    Forbuddet betyder, at det er forbudt at “videreføre” LTF, som det hedder. Det gælder for eksempel brug af rygmærker og andre LTF-kendetegn i det offentlige rum.

    * Hvad handler retssagen om?

    Grundlovens paragraf 78 sikrer den såkaldte foreningsfrihed – altså borgernes ret til uden forudgående tilladelse at danne lovlige foreninger. Men paragraffen åbner mulighed for, at en forening kan opløses ved dom.

    En forening kan opløses, hvis den forsøger at opnå sit mål ved brug af vold, anstiftelse af vold eller “lignende strafbar påvirkning af anderledes tænkende”, som det lyder i Grundloven.

    Rigsadvokat Jan Reckendorff sagde om LTF, da han meldte ud om sagsanlægget:

    – At der er medlemmer af LTF, som begår voldskriminalitet, er nok klart for de fleste, men jeg mener også, at vi kan bevise, at de gør det som forening. Også selv om LTF ikke er en forening i klassisk forstand med årlige generalforsamlinger og vedtægter.

    * Hvordan foregår retssagen?

    Sagen bliver behandlet som en straffesag, hvor der medvirker domsmænd – altså almindelige borgere, der skal deltage i bedømmelsen.

    Det er som i en straffesag op til anklagemyndigheden at føre tilstrækkeligt bevis for, at LTF er en forening, der virker ved vold eller lignende.

    Sagen begynder 6. februar, og der er afsat 36 dage til behandling af sagen. Sidste retsmøde er 30. august.

    Herefter vil byretten afsige en dom. Den kan ankes af begge parter til Østre Landsret, som så skal føre sagen forfra.

    Landsrettens vil formentlig kunne ankes til Højesteret, da den vil blive anset som principiel.

    * Hvem er retssagens hovedpersoner?

    Det bliver anklagerne Lasse Biehl fra Københavns Politi og Emil Folker fra Statsadvokaten i København, der på anklagemyndighedens vegne skal løfte den bevismæssige byrde.

    Begge har været anklagere i en række sager om våben-, narko- og bandekriminalitet.

    For Loyal To Famila møder advokaterne Michael Juul Eriksen og Stefan Møller Jørgensen.

    Eriksen har været forsvarsadvokat i en række straffesager med stor offentlig bevågenhed. Han har blandt andet forsvaret drabstiltalte, terrortiltalte og fodboldspilleren Nicklas Bendtner i en sag om spritkørsel.

    Stefan Møller Jørgensen kommer fra en stilling i Bagmandspolitiet, hvor han har ført sager mod svindlere af forskellig art.

    Sagens dommer bliver Jens Bech Stausbøll. Han har været dommer i Københavns Byret siden 1995.

    Han bliver under sagen flankeret af to domsmænd og to domsmandssuppleanter, som skal træde til, hvis en eller begge domsmænd skulle falde fra under sagen.

    Hvorvidt en repræsentant fra LTF vil være til stede under sagen, er ifølge Michael Juul Eriksen endnu uklart.

    /ritzau/