Patient på svensk sygehus kan have ebola


    Arkivfoto


    Sygehuset i den svenske by Enköping har modtaget en patient, som er under mistanke for at have ebola, skriver region Uppsala i en pressemeddelelse ifølge TT.

    Ifølge de regionale myndigheder er patienten overbragt til Uppsala sygehus. Her er vedkommende isoleret og bliver behandlet.

    Efterfølgende er akutafdelingen på sygehuset i Enköping blevet lukket, og alle personer, som var tæt på patienten, er isoleret.

    – Vi venter at få svar på prøver i aften. Der er indtil videre kun tale om mistanke, men andre sygdomme er absolut mulige, hedder det i en pressemeddelelse fra sygehuset.

    – Den patient, der observeres, ankom til sygehuset fredag formiddag med kraftige blødninger, hvilket kan være symptom på ebola, siger Mikael Köhler, ledende overlæge i Region Uppsala, ifølge unt.se.

    Patienten skal være hjemvendt fra en rejse til Burundi for tre uger siden, men så vidt det vides, har patienten ikke besøgt områder, hvor der findes aktiv ebolasmitte.

    Ebolavirus, der har fået sit navn efter Ebolafloden i Congo, hvor sygdommen blev opdaget første gang i 1976, har en dødelighed på 50 til 90 procent.

    Den overføres fra menneske til menneske gennem kontakt med blod, sekreter og andre kropsvæsker.

    Til at starte med giver den influenzalignende symptomer, høj feber og ondt i halsen, men udvikler sig herefter til svære blødninger i indre organer og huden – og ofte med døden til følge.

    I 2018 døde mindst 356 af sygdommen i Den Demokratiske Republik Congo (DRCongo), hvor 585 var smittet.

    Behandling foregår symptomatisk ved væsketerapi, ilt og erstatning af blodtab.

    Ebola blussede op i 2014 og ramte hovedsageligt Vestafrika.

    I august 2014 erklærede WHO ebolaepidemien i Vestafrika for en international nødsituation, da over 28.000 var smittet. I foråret 2015 passerede dødstallet i regionen 10.000.

    /ritzau/TT