Militæranalytiker: Nu er koalitionen kun en spytklat fra IS


Arkivfoto

Den danskstøttede koalition mod Islamisk Stat (IS) får en stor fordel, når den nu kan komme helt tæt på IS i Syrien med de indsatte kampfly.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Tyrkiet har givet USA lov til at bruge luftbasen Incirlik som afsæt for angreb mod terrorbevægelsen, og det kan ændre en del, mener en militæranalytiker.

- Det signalerer en game changer, fordi den internationale koalition nu kan komme med meget større effekt og får mange flere militære strenge at spille på, siger Lars Cramer-Larsen fra Institut for Militære Operationer under Forsvarsakademiet.

Indtil nu har koalitionen mod Islamisk Stat kun kunnet indsætte sine kampfly fra syd med meget lange transporttider til følge. Men med den nye base er afstanden på under en halv tim.

- De kan nu operere fra både nord og fra syd og kan sætte flere ressourcer ind, siger Lars Cramer-Larsen.

Efter at en selvmordsbomber fra Islamisk Stat mandag dræbte 32 og sårede 100 i den tyrkiske grænseby Suruc, har den syriske konflikt bredt sig over grænsen til Tyrkiet.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, har hidtil har stået stejlt på udelukkende at bekæmpe den syriske præsident Bashar al-Assad og ikke blande sig i kampen mod IS.

Men fredag bekræftede han over for USA's præsident Obama, at han nu er fast besluttet på at deltage i kampen mod Islamisk Stat.

- Tyrkiet har valgt - på visse betingelser, som lige nu er ukendte - at åbne op for sine basefaciliteter. Det vi venter på at se, det er, hvor meget Tyrkiet så selv deltage, siger Lars Cramer-Larsen.

Den danske militæranalytiker tror dog stadig, der er grænser for den tyrkiske regerings engagement.

- Den tyrkiske udenrigsminister har sagt, at det ikke kan udelukkes, at man vil sætte soldater ind over grænsen. Men den tror jeg ikke på. Det er for markant et skifte, siger han.

Han vurderer, at Tyrkiets præsident vil ønske at mindske sin sårbarhed, fordi Tyrkiet også bibeholder en hård militær kurs mod kurderne.

/ritzau/