Leder af rumænsk fangelejr skal selv 20 år i fængsel


Retssagen mod den i dag 89-årige Alexandru Visinescu er den første af sin slags, siden Nicolae Ceausescus styre blev væltet i 1989. Arkivfoto


Rumænien tog fredag et stort skridt i retning af at gøre op med et mørkt kapitel i landets historie.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

En tidligere chef for en af de mest berygtede fangelejre i Rumænien under det tidligere kommunistiske regime er idømt 20 års fængsel for forbrydelser mod menneskeheden.

Retssagen mod den i dag 89-årige Alexandru Visinescu er den første af sin slags, siden Nicolae Ceausescus styre blev væltet i 1989 og despoten selv blev henrettet kort tid efter.

Anklagemyndigheden havde krævet den tidligere fængselschef idømt 25 års fængsel.

Visinescu selv var ikke til stede under domsafsigelsen. Han har nu 10 dage til at anke dommen.

Han var tiltalt for at have drevet et “udryddelsesregime” i det berygtede Ramnicu Sarat-fængsel for politiske fanger, som han var leder af i årene 1956-63.

Mindst 14 indsatte døde under Visinescus embedstid, og domstolen fandt, at han er direkte skyldig i 12 indsattes død.

Mange flere blev permanent vansiret eller traumatiseret efter deres ophold i fængslet, fordi de alle blev holdt i isolation og ikke måtte få besøg af pårørende.

Fangerne sultede, fik tæv og blev udsat for grov mishandling i fangelejren.


Alexandru Visinescu.

Da sagen mod Aleksandru Visinescu gik i gang i september, afviste han, at han har gjort noget forkert.

– Jeg var ikke ansvarlig for fængslets regler. Jeg fulgte blot ordrerne fra mine chefer, sagde han.

Retssagen mod den tidligere fængselsleder er et sjældent rumænsk forsøg på at gøre op med fortiden og den mishandling, der fandt sted i årtier under det kommunistiske styre i Østeuropa.

Ud over Viscinescu bliver 35 andre tidligere kommunistiske embedsmænd retsforfulgt, og sagerne er blevet sammenlignet med de såkaldte Nürnberg-processer, der efter Anden Verdenskrig gjorde retligt op med de nazistiske krigsforbrydere.

Flere end 600.000 politiske fanger blev sendt bag tremmer i Rumænien i perioden mellem 1945 til 1989. De værste forfølgelser fandt sted i 1950’erne.

/ritzau/AFP