KKK-ekstremister og sorte støder sammen i flag-demo


Arkivfoto


Tilhængere af den ekstremistiske og racistiske amerikanske gruppe Ku Klux Klan (KKK) er lørdag samlet til protest over en politisk beslutning om at fjerne det omstridte sydstatsflag fra regeringsbygningen i delstaten South Carolina.

Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

Det er folk fra den KKK-knyttede gruppe The Loyal White Knights, der står bag protesten, skriver de amerikanske medier NBC News og wyff4.com.

Inden demonstrationen for alvor er kommet i gang, og inden optoget officielt er indledt, er medlemmer af en anden gruppe, Black Educators for Justice, knyttet til De Sorte Pantere, også mødt frem ved regeringsbygningen.

Omkring et par hundrede mennesker er mødt op på plænen foran regeringskontorerne.

Der skal ikke herske tvivl om, at den racistiske gruppe er uønsket, siger guvernøren i en skriftlig meddelelse.

– Vor familie håber, at folk i South Carolina vil støtte os i at boykotte den ødelæggende, modbydelige atmosfære, som medlemmer af Ku Klux Klan håber at skabe og i stedet fokusere på det, som samler os, siger guvernøren, Nikki Haley.

Ku Klux Klan, som er kendt for deres karakteristiske hvide hætter, har længe lignet en døende bevægelse.

The Loyal White Knights hævder at være den største KKK-gruppe, og den tæller ifølge egne oplysninger nogle tusinde aktive medlemmer. Eksperter mener, at det tal er højt sat.

For knap hundrede år siden talte den ekstremistiske bevægelse fem millioner amerikanere.

For halvanden uge siden vedtog politikerne i South Carolina en lov, der betyder, at sydstatsflaget ikke længere skal vaje over regeringsbygningen.

The Loyal White Knights forsøger ifølge NBC at antænde en aggressiv stemning i delstatens hvide befolkning.

Sydstatsflaget, som går tilbage til den amerikanske borgerkrig i 1860’erne, er et symbol på slaveri og racisme for mange, mens det symboliserer sydens arv for andre.

Debatten om det omstridte flag blussede op, da en ung hvid mand i juni åbnede ild, og dræbte ni sorte medborgere i en kirke.

/ritzau/