Kommuner betaler for storrygeres nikotinplastre


Arkivfoto


27 af landets kommuner giver storrygere op til 1700 kroner til at indkøbe remedier som eksempelvis nikotintyggegummi, der skal gøre det lettere at kvitte smøgerne, skriver Berlingske.

Like localeyes.dk på Facebook

Men det er ikke en offentlig opgave at betale for danskernes rygeafvænning, mener kritikere.

– Som udgangspunkt synes jeg ikke, at det er en kommunal kerneopgave at betale for rygestopmidler. For har man haft råd til at ryge, vil man nok også have råd til at købe de remedier, der skal til for at hjælpe én til at holde op med at ryge, siger Caroline Stage (V), der er medlem af sundheds- og omsorgsudvalget i Københavns Kommune, til avisen.

I København har 541 deltagere på kommunens rygestopkurser fået penge til rygestopmidler. Her har deltagerne uanset baggrund fået værdikuponer til indkøb af rygestopmidler på byens apoteker.

En opgørelse har vist, at den økonomiske støtte har fået flere end normalt til at kvitte smøgerne.

Den tidligere SR-regering indførte en pulje på 42 millioner kroner til blandt andet kommunale projekter til en forstærket indsats for at hjælpe storrygere. Det er den pulje, som 27 kommuner har fået midler fra.

Inspirationen kom fra Kolding Kommune, hvor antallet af rygere blandt socialt udsatte og sårbare borgere faldt markant, efter at de havde deltaget i et kommunalt rygestopforløb.

Og netop fordi det kan gavne svage borgere, bør det fortsat være muligt at få støtte til at købe rygestopmidler, mener Kræftens Bekæmpelse.

– Det giver en mulighed for at få nogle grupper, som ellers kan være svære at få til at deltage i rygestopkurser, til at holde op med at ryge, siger projektchef Niels Them Kjær til Berlingske.

/ritzau/