Arkivfoto
Allerede inden Pia Kjærsgaard har sat sig i stolen som formand for Folketinget, har hun udløst den første kontrovers.
Ifølge Enhedslistens Pernille Skipper tager Pia Kjærsgaard munden for fuld, når hun siger, at hele Folketinget peger på hende som ny formand.
På Twitter skriver Pernille Skipper:
– Kan læse, at Pia K. mener, at hun har et helt Folketinget bag sig. Det er noget fjol. Vi stemmer imod, skriver Pernille Skipper.
Indtil videre er Pia Kjærsgaard den eneste officielle kandidat til formandsposten. Enhedslisten vil nu undersøge, om der er en mulighed for at få en formel afstemning, så partiet kan markere sin modstand mod Pia Kjærsgaard som formand.
Pia Kjærsgaard var ellers meget klar i sin udmelding torsdag om, at det ikke kun er de borgerlige partier, men hele Folketinget, der peger på hende som ny formand for Folketinget.
– Jeg har det faktisk dejligt, fordi det er ikke alene et flertal, det er nu hele Folketinget, og det er jeg så glad for.
– Sådan synes jeg, det skal være. Jeg er glad for tilkendegivelserne fra de forskellige partier, at det bliver et samlet Folketing, der peger på mig fredag, siger Pia Kjærsgaard.
Den tidligere DF-frontfigur bliver den første kvindelige formand for Folketinget nogensinde, og hun afløser Mogens Lykketoft (S), der det kommende år skal være formand for FN’s Generalforsamling.
Allerede onsdag faldt de sidste brikker sådan set på plads for Pia Kjærsgaard, da hele blå blok blev enig om at pege på hende, og dermed havde hun et flertal bag sig.
Liberal Alliance og De Konservative tøvede længe med opbakningen, og til det lidt tumultariske forløb siger Pia Kjærsgaard:
– Jeg har slet ikke blandet mig i forløbet, men jeg har selvfølgelig bakket ledelsen i Dansk Folkeparti op i, at der ikke skulle gives politiske indrømmelser for en formandspost.
– Det har jeg været helt enig i. Jeg er nu glad for, at det hele er afsluttet, og at afstemningen kommer fredag.
Formanden skal repræsentere hele Folketinget og blandt andet varetage de folkevalgtes interesser over for regeringen, hvis den eksempelvis ikke vil give Folketinget de oplysninger, som politikerne efterspørger.
Valget af formand har dog flere gange udløst opgør mellem røde og blå partier. Da Mogens Lykketoft i 2011 blev formand, skete det efter kritik fra Venstre, der mente, at han var for temperamentsfuld til posten.
/ritzau/