Flertal: Pia Kjærsgaard bliver formand for Folketinget


Arkivfoto


Fredag får Folketinget sin første kvindelige formand nogensinde. Og det bliver Pia Kjærsgaard, Dansk Folkepartis tidligere formand.

Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

Det er konklusionen, efter at først Liberal Alliance og derefter De Konservative onsdag har givet deres støtte til Pia Kjærsgaard.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) var den første til at tale varmt for at gøre Pia Kjærsgaard til formand. Og hun har naturligvis også støtte fra sit eget parti.

Dermed har man i blå blok ventet på meldingerne fra Liberal Alliance og De Konservative, så flertallet kunne komme på plads, inden formandsvalget formelt holdes i folketingssalen på fredag.

De Konservatives formand Søren Pape Poulsen siger om beslutningen:

– Vi har drøftet det i gruppen, og vi er enige om, at Folketingets formand skal have bred parlamentarisk erfaring og have lavet et anerkendt stykke arbejde. Pia Kjærsgaard har været herinde i 30 år og har en stor viden om arbejdet i Folketinget. Derfor peger vi på hende.

Søren Pape Poulsen giver dog samtidig en slet skjult kritik af Liberal Alliance, som har luftet ønsket om at få topskattelettelser til gengæld for at pege på Pia Kjærsgaard.

I sidste ende valgte Liberal Alliance at give Pia Kjærsgaard deres støtte, efter de fik posten som formand for Finansudvalget i bytte.

– Det har været et uskønt forløb, siger Søren Pape Poulsen.

Han begrunder De Konservatives valg om at vente med at melde ud med, at man ikke vil blande spørgsmålet om formandsposten sammen med fordelingen af udvalgsposterne, som Liberal Alliance har gjort.

– Det skal ikke være et marked, hvor man handler med posterne. For os har det været vigtigt ikke at blande konstitueringen sammen med valget af formand, siger Søren Pape Poulsen.

Med meldingerne onsdag bliver Pia Kjærsgaard første kvindelige formand for Folketinget. Danmark har dog tidligere haft en kvindelig formand for det daværende Landsting.

Det var Socialdemokraternes Ingeborg Hansen, der i 1950 blev valgt til formand for Landstinget. Hun blev dermed verdens første kvindelige parlamentsformand.

Ligesom Pia Kjærsgaard var Socialdemokraten Ingeborg Hansen en politiker med markante holdninger.

Ingeborg Hansen var blandt andet fortaler for adgang til abort af sociale årsager. Og hun stemte som den eneste i Folketinget og Landstinget imod straffelovstillægget af 1945, der efter krigen midlertidigt genindførte dødsstraffen for landsforrædere.

/ritzau/