Arkivfoto
TINGBJERG: Fredag den 17. august 2018 foretog Københavns Politi i samarbejde med PET anholdelse af tre personer på en adresse i Tingbjerg.
Baggrunden var en anmeldelse om, at en privatperson på adressen havde bestilt en meget stor mængde brintoverilte. Kemisk Beredskab oplyste i forbindelse med anmeldelsen, at brintoverilte kan bruges til at udvinde sprængstof, f.eks. ved blanding med organisk materiale.
Derfor besluttede Københavns Politi og PET at foretage en øjeblikkelig ransagning på adressen og i samme forbindelse anholde tre personer med tilknytning til adressen.
Ved ransagning af lejligheden blev der fundet en meget stor dunk brintoverilte samt en sæk med organisk materiale.
De tre personer blev lørdag den 18. august 2018 fremstillet i grundlovsforhør for dobbeltlukkede døre. De blev sigtet for forsøg på medvirken til overtrædelse af våbenlovgivningen under særligt skærpende omstændigheder ved at besidde brintoverilten og organisk materiale med henblik på at fremstille sprængstof, jf. straffelovens § 192 a, jf. § 21, jf. § 23.
Samme dag blev yderligere en person med tilknytning til lejligheden anholdt og efterfølgende fremstillet i grundlovsforhør sigtet for samme forhold.
Politiets efterforskning og yderligere afhøringer af de sigtede har imidlertid ikke kunnet underbygge, at de pågældende personer havde til hensigt at fremstille sprængstof, og derfor besluttede anklagemyndigheden den 11. september 2018, at de fire personer skulle løslades fra varetægtsfængsling.
Anklagemyndigheden har den 1. oktober 2018 truffet afgørelse om at opgive sigtelserne i medfør af retsplejelovens § 721, stk. 1, nr. 2, idet yderligere efterforskning ikke ventes at føre til, at de sigtede findes skyldige i den rejste sigtelse.
Én af de fire, som er den person, der har købt brintoverilten, er dog fortsat sigtet for overtrædelse af våbenlovens § 10, stk. 1, jf. Europaparlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 98/2013 m.v. ved uden politiets tilladelse at have været i besiddelse af store mængder hydrogen perioxide (brintoverilte). Det er nemlig forbudt for privatpersoner at være i besiddelse af brintoverilte med en høj koncentration. Vedkommende må derfor imødese et bødeforlæg.
Den pågældende har til politiet forklaret, at brintoverilten var købt til et legalt formål, og at han havde forsøgt at købe en mindre mængde. Denne forklaring er blevet bekræftet af firmaet, der leverede brintoverilten. Efterforskningen understøttede i øvrigt sigtedes forklaring.