Arkivfoto
Venstres formand og statsministerkandidat, Lars Løkke Rasmussen, var forkert på den, da han i søndagens tv-duel med Helle Thorning-Schmidt (S) forklarede, hvor mange af de personer, der har opbrugt dagpengeretten, der står uden anden forsørgelse.
Det skriver Jyllands-Posten.
I duellen med den siddende statsminister sagde Lars Løkke Rasmussen, at det kun er fire procent af dem, der er faldet ud af dagpengesystemet, der er endt uden løn eller anden ydelse.
Men det tal er nærmere 9,3 procent.
– Altså det er heldigvis sådan, at mange af dem, der er faldet ud, de er faldet ud, fordi de er kommet i arbejde eller er kommet i uddannelse. Jeg tror, det er fire procent, som er faldet ud. Altså uden andet forsørgelsesgrundlag. Det kan jo være alvorligt nok, men det er vigtigt lige at få i perspektiv, sagde Løkke ifølge Jyllands-Posten under duellen.
Venstres pressetjeneste henviser til, at de fire procent stammer fra en rapport fra SFI. Rapporten blev udgivet i februar 2014, men problemet er, at den bygger på svar fra kun 2300 personer, som i foråret 2013 fik et brev om, at deres dagpenge ville udløbe.
Analysen dækker derfor ikke over de flere end 50.000 personer, som i alt har opbrugt deres ret til dagpenge.
– Desværre var svarprocenten meget lav, og de opgørelser blev fuldstændig skæve. De tal siger intet, mener Verner Sand Kirk, direktør i AK Samvirke, der var med til at lave SFI-undersøgelsen.
De seneste tal fra jobindsats.dk peger på, at 9,3 procent af personerne, der siden 2013 har opbrugt dagpengeretten, er endt uden forsørgelsesgrundlag.
Tallene fra jobindsats.dk er de eneste officielle statistikker og verificeres af en styrelse under Beskæftigelsesministeriet, skriver Jyllands-Posten.
Venstres arbejdsmarkedsordfører, Hans Andersen, siger, at partiet fremover vil henvise til de 9,3 procent i dagpengedebatten.
– Vi sætter vores lid til SFI. Det er et institut med høj kvalitet. Nu oplyser du så et nyt tal. Så det tal vil vi bruge fremadrettet, siger han til avisen.
/ritzau/