Putin underskriver skrap lov mod udenlandske ngo’er


Arkivfoto


Ruslands præsident, Vladimir Putin, har nu officielt underskrevet en kontroversiel lov, der forbyder “uønskede” ngo’er i landet, oplyser Kreml-regeringen lørdag.

Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

Loven gør det muligt for myndighederne at hindre udenlandske civilsamfundsgrupper i at komme ind i Rusland, hvis grupperne anses som en trussel mod landets “forsvarsevne” eller “forfatningsgrundlag”, hedder det i en meddelelse.

Menneskerettighedsgrupper har protesteret mod loven, der har været et stykke tid undervejs og blev vedtaget i det russiske parlament tidligere på ugen.

Ifølge kritikere er formuleringerne i loven tilpas vage til, at ordet “uønsket” kan hæftes på hvilken som helst gruppe, som myndigheder ikke bryder sig om.

Tilhængere af loven kalder det derimod for et “præventivt tiltag”, der er nødvendigt efter bølgen af vestlige sanktioner, der har ramt Rusland og russere i kølvandet på Ukraine-konflikten.

Ansatte i udenlandske ngo’er, der overtræder loven, risikerer seks års fængsel eller permanent indrejseforbud. Desuden kan gruppernes bankkonti indefryses.

Amnesty International kalder loven for “det seneste kapitel i en undertrykkelse af ngo’er uden fortilfælde”.

USA udtrykker natten til søndag dyb bekymring over tiltaget.

– Vi er bange for, at denne nye magtbeføjelse yderligere vil indskrænke det arbejde, som civilsamfundsgrupper udfører i Rusland. Det er endnu et eksempel på den russiske regerings overgreb på uafhængige stemmer, og det er bevidst med til at afskære det russiske folk fra resten af verden, siger talskvinde Marie Harf fra det amerikanske udenrigsministerium.

Så sent som torsdag blev tre medarbejdere fra Dansk Institut mod Tortur, Dignity, udvist af Rusland for at have forbrudt sig mod landets migrationslove.

– Den intimidering og retsproces, vi har oplevet, peger på, at vilkårene for organisationer som Dignity er voldsomt skærpede. Det er vigtigt, at verden anerkender denne meget dystre udvikling, sagde Karin Verland, direktør Dignity, fredag i en pressemeddelelse.

/ritzau/AFP