Fan-uro straffes forskelligt i Superligaen


Arkivfoto


Under en superligakamp i marts fyrede en gruppe AaB-fans romerlys af, selv om det farverige fyrværkeri er forbudt på de danske stadioner. En lille uge senere gjorde en flok Brøndby-tilhængere det samme.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Umiddelbart lyder de to episoder med det potentielt farlige fyrværkeri ganske ens, men de blev behandlet vidt forskelligt i fodboldens disciplinærsystem, skriver Politiken lørdag.

Mens Brøndby fik en bøde på 25.000 kroner for de i alt fire romerlys og et kanonslag, slap AaB helt for en sag.

Det er langtfra den eneste gang i superligasæsonen, at upassende eller voldelig adfærd på tribunerne er undsluppet det disciplinære system, selv om tilsvarende situationer har resulteret i pengestraffe på op mod 150.000 kroner.

I mindst 13 tilfælde har der været uro blandt tilskuerne, uden at der er kommet en sag ud af det. Det viser en gennemgang af foto- og videomateriale og DBU’s egne Fairplay-indberetninger, som Politiken har foretaget.

– Der skal gøres noget ved DBU’s indberetningssystem hurtigst muligt. Det er ikke holdbart, at tilfældigheder afgør, om hændelser på tribunerne bliver indberettet og eventuelt straffet, siger Jesper Jørgensen, direktør i Brøndby IF til avisen.

Ved udgangen af april havde Fodboldens Disciplinærinstans under DBU afsluttet 39 sager om “tilskueradfærd” hos klubber fra landets bedste række i denne sæson.

24 af gangene har det resulteret i bøder fra nogle få 1000 kroner op til 150.000 kroner, mens det i de andre situationer er endt med advarsler. Men antallet af sager kunne altså meget vel være mindst 33 procent højere, viser Politikens opgørelse.

Den slingrende kurs kan have flere konsekvenser, påpeger Jonas Havelund, forsker i fankultur ved Syddansk Universitet.

– Når klubber og fans kan se, at indberetningerne beror på en vis grad af vilkårlighed, skaber det grobund for, at nogle grupper kan føle sig forfulgt af systemet og derfor vender sig mod det.

– Det er åbenlyst usundt. Kriterierne for en indberetning må være fornuftige og håndhæves ens, siger Jonas Havelund.

I topklubbernes organisation, Divisionsforeningen, er direktør Claus Thomsen lydhør over for kritikken. Men det kommer bag på ham, at der er så mange umiddelbart enslydende tilfælde af tilskueruro, hvor nogle af dem medfører straf, mens andre end ikke resulterer i en disciplinærsag:

– I det lys kan det godt være, at vi skal tage det op til fornyet debat, om vi skal have kampdelegerede ud til opgørene for blandt andet at sikre ensartede indrapporteringer, siger han.

/ritzau/