Parkeringsselskab taber sag i retten


Selskabet påstod, at bilisten skulle af med 590 kroner, fordi han ikke måtte bruge to p-skiver – og det selv om, at der ikke var gået de tre timer, som en parkering ifølge skiltningen må vare. Arkivfoto


Et privat parkeringsselskab kan ikke lege ordensmagt og overtage de regler, som gælder for politibetjente eller kommunalt ansatte kontrollører.

Like localeyes.dk på Facebook

Det fastslår Højesteret mandag i en dom mod City Parkeringsservice, som gik for vidt i en sag fra Nordsjælland.

En bilist havde i Hørsholm Midtpunkt den sidste dag i maj 2012 parkeret sin bil på et område, som selskabet hersker over.

I forruden var to forskellige p-skiver. Den ene viste 15.15, mens den anden viste 15.00.

Kort tid efter – og inden klokken 16 – blev parkeringen noteret i City Parkeringsservices sorte bog.

Selskabet påstod, at bilisten skulle af med 590 kroner, fordi han ikke måtte bruge to p-skiver – og det selv om, at der ikke var gået de tre timer, som en parkering ifølge skiltningen må vare.

Dommerne i landets øverste domstol afviser dog regningen.

Vilkåret om “P-skive påbudt” blev ikke tilsidesat af bilejeren, fastslår de – og hæfter sig ved, at de tre timer jo ikke var gået. Bilisten slipper altså for at betale.

Det er FDM, der har ført sagen for bilisten.

– Afgørelsen vil få betydning fremover for parkeringsselskaberne og for byretterne, hvor der ligger mange sager, siger advokat Lennart Fogh fra organisationen.

– Den er med til at sætte grænser for, hvad private selskaber må, siger han.

Højesteret slår fast, at City Parkeringsservice bør holde sig til aftaleloven, når det gælder parkering.

Selskabet kan ikke overtage færdselsloven og en bekendtgørelse om parkeringsskiver som grundlag for at skrive regninger til kunderne.

Når der på et privat område på skilte står en ordre om “P-skive påbudt”, kan selskabet altså ikke påstå, at det henviser til færdselsloven eller andre offentlige regler.

/ritzau/