Betjente med skydeklare våben leder efter gerningsmanden kort efter skyderiet ved synagogen i Krystalgade i februar 2015.
Fyn og Sjælland er blevet mere utrygge steder at være, siden Omar El-Hussein i midten af februar dræbte to mænd og sårede seks politifolk i København.
For selvom det efterhånden er godt to måneder siden, at 22-årige El-Hussein angreb Krudttønden på Østerbro og synagogen i Krystalgade, er hverdagen langt fra vendt tilbage for de fynske og sjællandske betjente.
– Vi er blevet færre til at løse politiopgaverne. Hos os har ledelsen nedlagt tre afdelinger, der blandt andet beskæftigede sig med tryghed i S-togene, med indbrud og med tricktyveri, siger Jørgen Jensen, formand for Vestegnens Politiforening.
De mange nedskæringer skyldes, at betjente fra Fyn og Sjælland hver eneste dag valfarter mod hovedstaden for at sikre det forhøjede beredskab, som El-Husseins myrderier har medført.
Og det kan i den grad mærkes lokalt, fortæller tillidsfolkene i de involverede politikredse.
Ingen af kredsene ønsker at sætte tal på antallet af betjente, der dagligt tager turen til hovedstaden, men i alle tilfælde er der tale om et “stort” antal, fastslår tillidsmændene.
Rigspolitiet valgte i sidste måned at forlænge assistancen til Københavns Politi – i første omgang frem til september.
Hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har tillidsmand Kaj Rasmussen regnet ud, at hans politikreds kommer til at afgive politifolk svarende til 80 årsværk.
– Det er en ret massiv personaleafgivelse, og rent arbejdsmiljømæssigt siger det sig selv, at det har en konsekvens for den enkelte.
Sådanne konsekvenser er også til at mærke hos Nordsjællands Politi, fortæller Tom Steffensen.
– Nogle kolleger har en arbejdsuge på 60-70 timer, siger tillidsmanden.
– Det viser sig ved, at sygefraværet er steget med cirka 16 procent i forhold til sidste år. Sygdommen sætter sig anderledes, når man arbejder under pres og mange timer.
Kaj Rasmussen kritiserer Rigspolitiets beslutning om at lade betjentene på Sjælland og Fyn trække læsset.
– Man friholder politikredsene vest for Lillebælt. Det er helt klart forkert og udelukkende foranlediget af, at det er billigere, fordi de ikke skal indkvarteres. Så blæser man både arbejdsmiljø og vores borgere et stykke.
Lederen af Rigspolitiets koordinerende stab, Benny Øchkenholt, afviste for nylig kritikken i et interview med Ritzau.
– Hver politikreds skal kunne afgive et bestemt antal hoveder til andre politikredse, og det er det, jeg forholder mig til. Hvordan de så organiserer sig og prioriterer, er politikredsenes opgave.
/ritzau/