Australien forbyder indbyggere at rejse til IS-højborg


Arkivfoto


Australiens regering har mandag gjort det ulovligt for landets indbyggere at rejse til Mosul i det nordlige Irak. Det sker i et forsøg på at forhindre, at australiere rejser til udlandet for at kæmpe for militante grupper – navnlig Islamisk Stat (IS).

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Udenrigsminister Julia Bishops offentliggørelse af det nye tiltag kommer forud for, at den internationale koalition, der sammen med Iraks hær kæmper mod Islamisk Stat i Irak, ventes at iværksætte en storoffensiv mod netop Mosul de kommende måneder for at erobre byen tilbage fra IS.

Det er anden gang, at Australien bruger en ny lov til at forbyde sine indbyggere at rejse til et specifikt område. Tidligere blev det også forbudt at rejse til Raqqa, hvor Islamisk Stat har sin højborg i Syrien.

– Regeringen er fast besluttet på at stoppe australiere i at tilslutte sig terrorkonflikten i Irak og Syrien og støtte terrororganisationer, siger Julia Bishop i en udtalelse.

I Danmark lagde regeringen med sit udkast til en terrorpakke for nylig op til at tage passet fra personer, som myndighederne mistænker for at ville rejse til Syrien for at kæmpe for Islamisk Stat.

Men derudover lufter Martin Lidegaard (R) også tanken om at gøre som Australien.

– Vi undersøger i øjeblikket, om vi kan forbyde dem at rejse til bestemte områder. Det har Australien gjort. Jeg havde et spændende møde med min australske kollega i Washington i den forløbne uge. De har de samme dilemmaer og problemer som os, sagde han til BT søndag.

Hvis australiere overtræder det nye rejseforbud, kan det ifølge en lov fra oktober give op til 10 års fængsel.

Loven er en del af en mangestrenget indsats for at slå ned på, hvad premierminister Tony Abbott kalder en stigende trussel fra radikaliserede unge.

FN krævede i september, at alle lande gør det til en alvorlig forbrydelse for deres indbyggere at rejse til udlandet for at kæmpe for militante grupper eller rekruttere og finansiere personer til at gøre det.

Antallet af udenlandske krigere, der rejser til Irak og Syrien for at deltage i hellig krig, skal ifølge flere undersøgelser opgøres i tusinder.

/ritzau/Reuters