Hvis nogen måtte mene, at det islamiske parti Hizb ut-Tahrir har et medansvar for de to skudangreb i København den 14. og 15. februar, så må de se sig om efter en anden syndebuk.
Hvis nogen måtte mene, at det islamiske parti Hizb ut-Tahrir har et medansvar for de to skudangreb i København den 14. og 15. februar, så må de se sig om efter en anden syndebuk.
Sådan lyder meldingen fra partiet på et pressemøde i København lørdag.
Her er partiets skandinaviske medierepræsentanter blevet spurgt til deres kendskab til den formodede gerningsmand Omar El-Hussein.
– Jeg kender ham ikke, og jeg ved, at der er rigtig mange, der aldrig nogensinde har stiftet bekendtskab med ham, lyder svaret fra medierepræsentant Junes Kock.
– Så vidt jeg har forstået fra medierne, så har spenderet sin sidste tid i fængsel, så hvis man skal kigge på, hvad der har forårsaget det her, så skulle man måske rette blikket mod det etablerede system i stedet for at kigge på det muslimske fællesskab, som han ikke har haft særlig meget kontakt med, tilføjer han.
Partiet har i den forgangne uge været i fokus, efter at det har opfordret muslimer til at lade være med at tage afstand fra skudangrebene, som man mener er det danske samfunds egen skyld.
På pressemødet gentager medierepræsentanterne denne opfordring med den begrundelse, at kravet om afstandtagen er “useriøst” og “dræbende for debatten”.
– Vi har påtalt drab på civile adskillige gange, og der et principielt forbud mod drab på civile i islam, uanset hvem end det måtte være, konstaterer Junes Kock og forklarer:
– Problemet er, at tingene ikke bliver sat i den rette kontekst, og der bliver fokuseret på en enkelt civil med en enkelt baggrund og ikke de tusindvis og atter tusindvis, måske millioner af civile og muslimer, der er dræbt rundt omkring i verden, ud fra den præmis at islams udgangspunkt er voldeligt.
– Det accepterer vi ikke, og derfor siger vi også fra.
Partiet mener i stedet, at fokus bør rettes andre steder hen, hvis man vil forklare angrebene i København.
– Jeg vil gerne slå fast, at når man besætter folks lande, og folk bevidner familiemedlemmer blive slået ihjel, og når man oplever, at man fører en krig mod befolkningen og de værdier, folk har, med krænkelser af muslimer, så skaber det had, erklærer vicemedierepræsentant Elias Lamrabet, som tilføjer:
– Det skaber ikke had, at vi påpeger det. Hadet bliver skabt af selve den politik, man fører, fordi den er så aggressiv, fordi den er så krænkende, fordi den slår ens folk ihjel.
/ritzau/