15-årig terrorsigtet dreng sidder fængslet på femte måned


  Arkivfoto

  En 15-årig dreng, der er sigtet for at overtræde terrorbestemmelser, er frivilligt gået med til at sidde varetægtsfængslet i fire uger mere.

  Det oplyser anklager Rune Rydik til Ritzau.

  Drengen fra Sjælland er sigtet for at have tilsluttet sig Feuerkrieg Division, som ifølge anklagemyndigheden er en nynazistisk og højreekstrem gruppe.

  Han mistænkes også for at have fremmet gruppen og at have hvervet en 16-årig dreng, som han gik på samme skole med, til gruppen.

  Den 15-årige blev anholdt og varetægtsfængslet i begyndelsen af april ved et retsmøde i Retten i Holbæk.

  Siden er fængslingen blevet forlænget flere gange, og drengen sidder nu fængslet på femte måned. På grund af hans unge alder foregår fængslingen på en institution.

  Der er endnu ikke taget stilling til, om drengen skal tiltales, og det skal ende ud i en retssag.

  Den dreng, som den 15-årige mistænkes for at have hvervet til gruppen, er også sigtet for at have tilsluttet sig gruppen.

  Den 16-årige blev også anholdt og krævet varetægtsfængslet i april, men dommeren fandt ikke grundlag for at fængsle ham.

  Drengene nægter sig begge skyldige.

  Da den 15-årige i slutningen af april fik forlænget sin fængsling for første gang, kaldte drengens daværende advokat, Jens Klokhøj, sagen for en misforståelse.

  – I min optik er det en misforståelse. Det er en dreng, der har bevæget sig på internettet, og det har fået nogle konsekvenser, sagde advokaten.

  Siden har drengen skiftet advokat, så han nu er repræsenteret af advokat Lasse Martin Dueholm.

  I retsbogen fra grundlovsforhøret fremgår det, at den 15-årige er sigtet for at have sendt et ansøgningsskema til terrorgruppen.

  I ansøgningen skrev han, at han har våbentræning, kendskab til sprængstoffer, og at han er bekendt med gruppens ideologi.

  Drengen mistænkes også for at have delt bombemanualer og ekstremistisk indhold i en gruppe på beskedtjenesten Telegram.

  /ritzau/