Den unge mand, der endte sit liv i en skudduel med politiet på Svanevej i København natten til søndag, blev født i selvsamme by 11. september 1992 godt 22 år forinden.
Hvorfor?
Lige så simpelt spørgsmålet kan lyde, lige så komplekst synes svaret at være, når det handler om Omar Abdel Hamid El-Hussein og hans motiver:
Like localeyes.dk på FacebookHans motiver for med overlæg at tage uskyldige danskeres liv og dermed begå den værste terrorhandling i landet i nyere tid.
Den unge mand, der endte sit liv i en skudduel med politiet på Svanevej i København natten til søndag, blev født i selvsamme by 11. september 1992 godt 22 år forinden.
Hvor tung symbolikken i netop den dato end måtte være, var det et lykkeligt Danmark, han kom til verden i: En af de bedste somre i mands minde var blevet krydret med en sejr ved EM i fodbold.
Hans palæstinensiske forældre var kommet til Danmark i 1985 efter at have tilbragt flere år i en flygtningelejr i Libanon.
Skal man tro den forklaring, som Omar Abdel Hamid El-Hussein gav Kriminalforsorgen i forbindelse med en personundersøgelse sidste år, havde han en “normal opvækst” sammen med sin yngre bror – også efter at forældrene blev skilt.
Normal var den dog ikke helt. Han tilbragte tre af de ni år i folkeskolen i Jordan, som hans mor var flyttet til efter skilsmissen. Siden startede han på HF-uddannelsen på VUC i Hvidovre.
Her beretter rektor Peter Zinkernagel ifølge DR om en “dygtig og velbegavet elev, der klarede sig godt rent fagligt”.
Klassekammeraterne lærte ham ifølge Politiken at kende som “nysgerrig”, men også med et humør, der lynhurtigt kunne skifte karakter – især når snakken faldt på Palæstina.
– Han var ikke bare sådan en, der slyngede ting ud. Han gik virkelig op i argumenter i forhold til Palæstina, og han kunne virkelig blive gal, hvis man havde en anden holdning end hans, fortæller en anonym tidligere klassekammerat til avisen.
Omar Abdel Hamid El-Hussein var tilknyttet thaibokseklubben Copenhagen Muay Thai, og han var så god, at han ifølge Berlingske figurerede som hovednavn på stævneplakater. Flere af hans kampe kan ses på YouTube.
I klubben gik han ifølge Ekstra Bladet under navnet Captain Hussein – et kælenavn, der også kunne læses på sedler lagt på Svanevej af gamle venner, beretter Ekstra Bladet:
– Må Allah være med dig. Hvil i fred, Captain.
Men bokseklubben var et sted, hvor flere af medlemmerne ifølge Politiken ikke kunne holde sig fra gaden. Det samme gjaldt enkelte af Omar Abdel Hamid El-Husseins barndomskammerater fra Mjølnerparken på Nørrebro.
– Han kom i dårligt selskab, virkelig dårligt. Og de fik Omar med på at ryge en del fede, siger en ven til Politiken.
Ifølge BT havde han også en løs tilknytning til banden Brothas, der holder til i netop Mjølnerparken.
I marts 2011 blev El-Hussein dømt for flere overtrædelser af våbenloven. Han havde blandt andet fået konfiskeret et sværd, en bajonet, en knippel, knive og et knojern med en metalspids.
Frem til efteråret 2013 modtog han flere domme for vold, overtrædelse af våbenloven og færdselsloven.
I november 2013 overfaldt Omar umotiveret en 19-årig mand i et S-tog og stak ham adskillige gange med kniv.
Ofret var i overhængende livsfare, men overlevede, og i byretten undgik gerningsmanden på et hængende hår at blive dømt for drabsforsøg.
Han forklarede, at han led af angst og var skæv af hash under overfaldet. Han slap med to år for grov vold. Det var den straf, som han 30. januar blev prøveløsladt fra. Sagen skulle have været for retten igen 19. august.
Flere af de gamle venner, som Omar Abdel Hamid El-Hussein kendte fra Nørrebro, fortæller til Berlingske, at det var en forandret mand, der kom ud af fængslet:
Han havde groet et skæg, og han talte ikke længere om biler og piger, men højlydt om religion, ofrene i Gaza og om at komme i Paradis.
– De ting, han talte om, gik fuldstændig hen over hovederne på drengene, siger en kilde, der har kendt El-Hussein, siden han var lille, til avisen.
Løsladelsen af Omar Abdel Hamid El-Hussein bekymrede Kriminalforsorgen. Og det førte til, at hans navn kom på en liste med 39 personer med ekstreme holdninger. En liste, som PET også fik.
Bekymringen kan skyldes, at han i fængslet gav udtryk for, at han ønskede at slutte sig til Islamisk Stat i Syrien, når han kom på fri fod, skriver Berlingske.
Men han nåede aldrig til Syrien, før han lørdag indledte sit angreb på København med en lang række skud mod kulturhuset Krudttønden på Østerbro.
Men forbindelsen til Syrien og Islamisk Stat nåede han alligevel at knytte. Ni minutter før angrebet blev der skrevet en opdatering af en Facebook-profil, som ifølge flere medier tilhørte El-Hussein:
– Jeg sværger troskab til Abu Bakr og vil adlyde ham i modgang i medgang.
Abu Bakr kan hentyde til navnet på Islamisk Stats selvudnævnte kalif Abu Bakr al-Baghdadi.
Sporene peger altså i retning af, at han blev radikaliseret i fængslet, men spørgsmålet om, hvorfor Omar Abdel Hamid El-Hussein valgte at dræbe uskyldige mennesker og selv gå i døden, mangler der stadig svar på.
/ritzau/