PET kendte formodet terrorist på forhånd

Politiets Efterretningstjeneste har haft forudgående kendskab til den formodede gerningsmand bag lørdagens terrorangreb i København, oplyser PET-chef Jens Madsen på et pressemøde på Politigården i København tidligt søndag eftermiddag.

Her tv-optagelser fra hjørnet af Svanevej og Frederikssundsvej, hvor den formodede terrorist blev skudt og dræbt af Politiets Aktionsstyrke søndag morgen.

– Det er en person, der har været inden for PET’s radar, lyder det fra Jens Madsen.

PET-chefen går dog ikke i detaljer med, i hvilket omfang man har holdt øje med manden.

Ved pressemødet fortæller politiinspektør Jørgen Skov, at der formentlig er tale om en mand, der har handlet på egen hånd.

– Der er ikke noget i vores efterforskning, der tyder på, at han har været sammen med andre, siger Jørgen Skov.

Politidirektør i København Thorkild Fogde fortæller, at politiet har identificeret den formodede gerningsmand, som natten til søndag blev skudt og dræbt af politiet på Nørrebro i København.

Politiet har fundet pistoler og et såkaldt “langt våben”, som gerningsmanden har været i besiddelse af.

PET-chef Jens Madsen oplyser, at man på nuværende tidspunkt ikke ved, om den dræbte har været udrejst til Irak, Syrien eller andre konfliktzoner. Foreløbig tyder intet dog på det.

Politiet kan endnu ikke sige noget nagelfast om motivet bag angrebet, men man arbejder ud fra en teori om, at angrebene på Krudttønden og synagogen kan være inspireret af terrorangrebet mod satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris i januar.

Den foreløbige efterforskning har klarlagt en del af den formodede gerningsmands færden i løbet af lørdagen.

Efter angrebet på Krudttønden, hvor manden i første omgang kaprede en VW Polo, som han flygtede i, tog han en taxa til bebyggelsen Mjølnerparken på Ydre Nørrebro i København.

Her ankom han klokken 16.17, og 20 minutter senere forlod han stedet igen. I mellemtiden havde han skiftet tøj. Det nye tøj var han iført, da han omkring klokken et natten til søndag slog til mod synagogen i Krystalgade.

Og da manden blev skudt og dræbt nær Nørrebro Station tidligt søndag morgen, var han iført samme tøj som ved synagogeangrebet.

Efterforskningen fortsætter i den kommende tid. Her skal politiet klarlægge mandens færden op til angrebene, imellem angrebene og efter angrebene nærmere.

Derudover skal en række tekniske undersøgelser gennemføres for endeligt at kunne fastslå, at den formodede gerningsmand faktisk er gerningsmanden.

Af hensyn til efterforskningen vil politiet derfor heller ikke på nuværende tidspunkt sige mere om mandens identitet.

/ritzau/