Hverken statsministeren eller udenrigsministeren vil hilse på Dalai Lama


I år 2003 havde daværende statsminister Anders Fogh ikke noget problem i, at mødes med Dalai Lama.


Hverken statsministeren eller udenrigsministeren vil hilse på Dalai Lama, når han besøger København i næste uge. Det vil en lang række menige folketingsmedlemmer til gengæld gerne.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Mindst 13 politikere fra så godt som samtlige Folketingets partier har meldt sig til et møde med de tibetanske buddhisters landflygtige leder, heriblandt formanden for Udenrigspolitisk Nævn, Mette Gjerskov (S).

Det oplyser Anders Højmark Andersen, formand for Støttekomiteen for Tibet, der står som arrangør af det lukkede møde.

Det holdes torsdag morgen den 12. februar i et mødelokale i Bella Center på Amager, hvor Dalai Lama senere skal give buddhistiske belæringer for et tusindtalligt publikum.

LÆS OGSÅ: Dalai Lama møder Anders Fogh
– 23 politikere fra alle partier i Folketinget sagde oprindeligt ja til at deltage. Nogle har siden meldt fra, fordi mødet ligger i vinterferien, men det er bestemt ikke mit indtryk, at de bliver væk af politiske årsager, siger Anders Højmark Andersen.

Ifølge Kina er Tibet en uadskillelig del af riget, og Dalai Lama er en splittelsesmager, som vil løsrive Tibet, der blev besat af kinesiske tropper i 1950. Derfor protesterer Kina altid, når regeringer modtager den nu 79-årige buddhistmunk og nobelprismodtager.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) har begrundet regeringens manglende lyst til at modtage Dalai Lama med, at lamaen ikke personligt har bedt om et møde.

Desuden har Danmark nu anerkendt “ét-Kina-politikken” og accepteret et sæt spilleregler for dialogen med Kina, som gør, at et møde ikke kan finde sted, sagde Lidegaard i december til Ritzau.

– Vores Kina-politik ligger jo fast. Vi tror, at vi bedst kan hjælpe tibetanerne til at få reelt selvstyre, deres egen frie kultur og respekt for menneskerettighederne ved at indgå i den kritiske dialog med Kina på basis af den forfatning, der er i Kina nu, sagde han.

Især Dansk Folkeparti og Enhedslisten har skoset regeringen for ikke at ville modtage Dalai Lama, og de to partier møder da også talstærkt op til mødet i Bella Center.

Fra DF kommer Søren Espersen og Pia Kjærsgaard, mens EL sender hele fire repræsentanter, blandt andre politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen.

Flere end 130 tibetanere har siden 2009 sat ild til sig selv i protest mod Kinas undertrykkelse i Tibet. Langt de fleste af dem døde.

/ritzau/