Tre mænd sigtet for hæleri med 900 meter kobberkabler


Det er uvist, hvordan de forholder sig til sigtelsen for hæleri efter fund af kabelrester, som, politiet mener, er identisk med Banedanmarks kabler, oplyste Rigspolitiet. Arkivfoto


Tre mænd sidder torsdag foran en dommer ved Retten på Frederiksberg, hvor de er sigtet for hæleri med 900 meter kobberkabler fra Banedanmark.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Københavns Politi anholdt mændene onsdag under et besøg på en skrothandel i Sydhavnen.

Det er uvist, hvordan de forholder sig til sigtelsen for hæleri efter fund af kabelrester, som, politiet mener, er identisk med Banedanmarks kabler, oplyste Rigspolitiet.

– Vi kan ikke sige, fra hvilket tyveri kablerne stammer, men vi mener, det er Banedanmarks kabler, siger kommunikationsmedarbejder Thomas Kristensen fra Rigspolitiet til Ritzau.

De 900 meter kabel koster ifølge politiet 108.000 at erstatte. Men hver gang, at kobberkabler stjæles fra S-tog-strækninger i hovedstadsområdet, koster det aflyste tog og forsinkede passagerer.

Natten til torsdag er der igen blevet stjålet kabler på s-togbanen i Hovedstaden.

Tyveriet er sket ved Brøndby Strand og har tvunget DSB til at indsætte togbusser ind mellem Hundige og Åmarken.

– Det er nummer seks på en uge, og det giver kæmpe gener for passagererne, oplyser Claus Christiansen, sektionschef hos Banedanmark, til Ritzau.

43 gange slog tyve til mod kobberkabler på en S-togstrækning sidste år, så DSB efterfølgende måtte aflyse tog. Samlet blev 2000 tog aflyst i 2014.

Den værste dag var 21. maj, hvor DSB måtte aflyse 500 tog, og op mod 7000 tog blev forsinket med mere end to og et halvt minut.

Onsdag blev der indsat busser på strækningen ved Åmarken, og DSB anslår, at det alene onsdag har kostet dem 500.000 kroner i ekstra udgifter. Sammenlagt har DSB brugt en million kroner på togbusser i år.

Problemet med kabeltyve findes stort set kun på hovedstadsområdets S-tog, da kablerne her ligger frit fremme og på en måde, så tyvene kan slå til. Lige netop på S-toglinjen gør det ekstra ondt, da der hver dag er omkring 350.000 rejsende i S-tog.

Tyvene går typisk efter at få fingre i kobberkabler. Banedanmark oplyser, at de løbende udskifter kabler af kobber til kabler af aluminium, som ikke har en nævneværdig værdi for tyvene.

/ritzau/