Hackere afpresser kommune


– De har krævet løsepenge for at låse filerne op, og det afviser vi selvfølgelig. Som offentlig myndighed betaler vi ikke for, at nogen begår kriminalitet. Arkivfoto

I Gribskov Kommune i Nordsjælland er hackere trængt ind i kommunens it-systemer. Her har de låst en række filer, så kommunen ikke kan åbne dem. Nu kræver hackerne penge for at gøre filerne tilgængelige igen, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Like localeyes.dk på Facebook

Over for avisen afviser kommunaldirektør Holger Spangsberg Christensen pure, at der kan blive tale om at give efter for afpresningen.

- De har krævet løsepenge for at låse filerne op, og det afviser vi selvfølgelig. Som offentlig myndighed betaler vi ikke for, at nogen begår kriminalitet. Vores specialister arbejder på at få filerne åbnet, siger han.

Gribskov Kommune har anmeldt sagen til Nordsjællands Politi. Her ønsker pressekoordinator Henrik Suhr ikke at kommentere sagen nærmere.

- Jeg kan bekræfte, at vi har modtaget en anmeldelse fra Gribskov Kommune, og den ser vi nu på sammen med NC3 hos Rigspolitiet, siger Henrik Suhr torsdag til Ritzau.

NC3 er Rigspolitiets Nationalt Cyber Crime Center. Det blev indviet i maj som politiets nye flagskib i kampen mod it-kriminalitet, såsom hacking.

Hos Gribskov Kommune vil kommunaldirektøren ikke over for Frederiksborg Amts Avis gå i detaljer med karakteren af de filer, der er blevet kompromitteret ved hackerangrebet. Han begrunder sin tavshed i hensynet til efterforskningen.

Dog afviser han, at der skulle være tale om filer indeholdende personfølsomme oplysninger.

- Indtil nu ser det ikke ud til, at de har ramt ind i vores sagsbehandlingssystemer, hvor der ligger masser af borgeroplysninger og personfølsomme oplysninger, siger Holger Spangsberg Christensen.

Gribskov Kommune oplyser på sin hjemmeside, at det var kommunens it-afdeling, der opdagede hackerangrebet. Det skete, da man sidst på eftermiddagen tirsdag konstaterede en voldsom aktivitet på kommunens drev.

I forbindelse med hackerangrebet har kommunen indgået et samarbejde med et it-sikkerhedsfirma, som skal hjælpe kommunen med at genoprette adgangen til de låste filer.

/ritzau/