Forsker: Farligt nytårskrudt giver os savnet adrenalinsus


For nytår er en anledning til at slå sig løs, udfordre sine grænser og “opføre sig åndssvagt”, siger Mathias Clasen, adjunkt ved Institut for Æstetik og Kommunikation ved Aarhus Universitet.


Selvom fyrværkeri er skyld i alvorlige ulykker hvert eneste nytår i Danmark, valfarter festklædte danskere alligevel på gaden nytårsaften for at fyre krudt af.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

For nytår er en anledning til at slå sig løs, udfordre sine grænser og “opføre sig åndssvagt”, siger Mathias Clasen, adjunkt ved Institut for Æstetik og Kommunikation ved Aarhus Universitet.

LÆS OGSÅ: TV: 37-årig familiefar dræbt af bombe
– Det brager, og det drøner, og det er noget med ild. Det er flot og farligt, men samtidig ikke mere farligt, end at det er lovligt. Det er flirten med det farlige, som jeg vil mene, er en drift eller et instinkt, siger Mathias Clasen.

– Og så er der selvfølgelig også nogle, der har lidt mere tendens til at være grænseoverskridende og køber ulovligt fyrværkeri, siger Mathias Clasen, der med egne ord har forsket i skræk og rædsel.

– Det er trangen til at udfordre sig selv i en sikker kontekst og lige få et adrenalinsus i en måske ellers lidt kedelig hverdag. Det er det samme med fyrværkeri som for eksempel horrorfilm, siger han.

LÆS OGSÅ: TV: Tre personer dræbt af fyrværkeri
Især mænd er repræsenteret i statistikkerne over beskadigede øjne og lemmer og endda dødsfald efter nytårsløjerne.

Ifølge Mathias Clasen kan der både være biologiske og kulturelle forklaringer på, hvorfor det især er mænd, der går på gaden med en pose nytårskrudt med risiko for skader til følge.

– Mænd er draget af aktiviteter, der tillader dem at udfordre deres egne og samfundets grænser, siger Mathias Clasen.

– I alle kulturer er der for eksempel overvægt af mænd i fængsler, så det med at være draget af risikabelt må være noget biologisk, siger han.

– Samtidig kan det hænge sammen med, at det er væsentligt for mænd at markere deres plads i et socialt hierarki. Jeg vil gætte på, at det er den trang til at vise sig og gøre lidt åndssvage ting, der for eksempel kan få afløb i forbindelse med nytåret.

Nytårsaften omkom tre mænd på henholdsvis 37, 24 og 25 år i forbindelse med to forskellige ulykker med krysantemumbomber, mens to andre mænd blev alvorligt såret.

I alt fik 10 personer alvorlige øjenskader, viser en opgørelse fra landets sygehuse. Det drejer sig om otte mænd mellem 20 og 66 år, en 13-årig dreng og en 54-årig kvinde.

/ritzau/